Hlavní obsah

Poslanci si pozvou zpravodajce, kteří sepsali pro Zemana zprávu o Novičoku

Prezident neuvedl kontext, říká poslanec Jan Lipanský.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Poslanci chtějí, aby zpravodajci podali komentář k pasážím, které Miloš Zeman zveřejnil.

Článek

Poslanci si příští týden pozvou ředitele zpravodajských služeb, které zpracovaly pro Hrad zprávy, zda se v Česku testují látky typu Novičok.

Podle poslance Pirátské strany a místopředsedy zahraničního výboru a výboru pro obranu Jana Lipavského poslanci neměli možnost si zprávu v režimu „Vyhrazené“ přečíst, byla určena jen prezidentovi.

Využijí proto možnost vyžádat si setkání se zástupci tajných služeb. Ředitelé Bezpečnostní informační služby a Vojenského zpravodajství mají dorazit ve čtvrtek společně s Danou Drábovou, předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

„Chceme zrekapitulovat všechny informace, které jsou dostupné. Budeme chtít, aby okomentovali části, které pan prezident zveřejnil,“ říká Lipavský.

Česká republika je podle něj na špičce protichemické a biologické ochrany. Je logické, že jsou zde odborníci, kteří tomu teoreticky rozumí, ale to podle poslance neznamená, že by jed pocházel z České republiky.

„Pan prezident neuvedl kontext, to je naprosto klíčové,“ říká Jan Lipavský.

Video: Německý chemik popsal, jaké stopy po Novičoku lze nalézt v Česku 

Látky z kategorie Novičok v Československu zkoumali vědci kvůli bezpečnosti a aby porozuměli jejich vlastnostem.Video: Seznam Zprávy

Informace, které prezident ve čtvrtek sdělil v rozhovoru pro televizi Barrandov vyvolaly novou přestřelku mezi Ruskem a Británií nad případem dvojitého ruského agenta Sergeje Skripala, který byl spolu s dcerou právě látkou tohoto typu otráven.

Už před měsícem však ředitel Výzkumného vojenského ústavu v Brně Bohuslav Šafář v médiích uvedl, že se s podobnými látkami v Česku experimentuje - testují se z obranných důvodů v miniaturním množství s povolení Organizace pro zákaz chemických zbraní. Vzorky nejsou skladované, ale okamžitě se likvidují.

Stejné informace v pátek veřejně zopakovala ministerstva zahraničí a obrany.

Reklama

Doporučované