Hlavní obsah

Poslanci zrušili daň z nabytí nemovitosti. Majitelé nepřijdou ani o odpočty

Foto: Realism

Novinka dopadne hlavně na majitele novostaveb, kteří daň z nabytí nemovitosti neplatili, avšak mohli si odečíst úroky z hypotéky.

Reklama

aktualizováno •

Lidé, kteří koupí starší dům nebo byt, už nebudou muset státu platit čtyřprocentní daň. Poslanci zároveň rozhodli o ponechání daňových odpočtů z hypoték. Pro kupující to bude znamenat až statisícové úspory.

Článek

Poslanci ve třetím čtení po dlouhé diskusi zrušili daň z nabytí nemovitosti. Pro lidi, kteří kupují starší dům či byt, to znamená, že ušetří čtyři procenta z kupní ceny nemovitosti. „Byla to daň mimořádně nespravedlivá, kterou platily jen fyzické osoby,“ uvedla ke zrušení daně ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Vláda však zároveň s tím chtěla původně zrušit daňový odpočet z úroků hypoték, který si plátci mohou každý rok odečítat z daní. To by pro ně však znamenalo další náklady.

Překvapivě však prošel pozměňovací návrh opozice, jenž chtěl daňový odpočet zachovat. Návrh poslance ODS Vojtěcha Munzara stanovil maximální úhrnnou částku úroků, o které se snižuje základ daně na 150 tisíc místo původních 300 tisíc korun.

Srovná se tak situace mezi lidmi, kteří kupují starší nemovitosti, a těmi, kteří kupují bydlení v novostavbě, kde daň z nabytí nemovitosti platit nemuseli. Například při koupi staršího bytu za pět milionů korun kupující ušetří 200 tisíc korun, úroky z hypotéky si bude moci dál odečítat, ale jen do výše 150 tisíc korun.

„Odebráním možnosti uplatnit odpočty z úroků finanční zátěž ve skryté podobě zůstává. Došlo by jen k přesunu nákladů z jednoho místa na druhé,“ vysvětlil poslanec Dominik Feri (TOP 09), který rovněž navrhoval zrušení daňového odpočtu vypustit. Na jeho stranu se se svými návrhy postavily i další opoziční strany, včetně SPD. Návrh nakonec prošel i díky hlasům KSČM a několika hlasům ČSSD.

„Komunisté, pokud vím, měli volné hlasování, co se týká ČSSD, to ale určitě probereme na koaliční radě,“ vyjádřila se k hlasování dvou sociálních demokratů Schillerová.

„Argument ministerstva financí, že zrušení daňového odpočtu srovná podmínky mezi občany, kteří si pořizují bydlení na hypoteční úvěr, s občany, kteří si ho financují pouze z vlastních zdrojů, je účelový a zavádějící, protože počet lidí, kteří mají dostatek vlastních prostředků na koupi bytu či domu, je podle informací z trhu podstatně malý,“ argumentoval poslanec Václav Votava (ČSSD), který rovněž přišel s pozměňovacím návrhem a byl jedním ze dvou sociálních demokratů, kteří pro Munzarův návrh hlasovali.

Vláda si od zrušení daně z nabytí nemovitosti slibuje rozhýbání trhu s nemovitostmi. Vládní návrh zákona ruší daň z nabytí nemovitých věcí se zpětným účinkem. Daň nebude muset platit ani ten, který nemovitost nabyl od prosince 2019. Pokud ji už zaplatil, pak mu bude podle ministryně vrácena.

Reklama

Doporučované