Hlavní obsah

Volný a Bojko jsou riziko. Nakazit jsem se mohl i ve Sněmovně, říká Dolejš

Foto: Seznam Zprávy

„Antigenní test nenaznačil nic, vyšel mi negativní, odhalilo se to, až když mi udělali hlubší testy,“ říká o své zkušenosti s koronavirem poslanec Jiří Dolejš.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Sněmovnou nedávno otřásla zpráva o úmrtí poslance ODS Jiřího Ventruby, který byl hospitalizován s těžkým průběhem covidu-19. Svou zkušenost s nemocí má i poslanec KSČM Jiří Dolejš, a není první. Jak ho proměnila?

Jiří Dolejš (KSČM) byl hostem Ptám se já.

Už dříve nemoc překonali například předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO), jeho straničtí kolegové Karla Šlechtová a Patrik Nacher, lidovec Marek Výborný či pirát František Navrkal.

„Kdybych neměl problémy s dýcháním a dušností, tak by mě možná ani nenapadlo jít k doktorovi. Antigenní test taky nenaznačil nic, vyšel mi negativní, odhalilo se to, až když mi udělali hlubší testy. Tak zjistili nejen to, že to mám, ale že jsem to musel mít nějakou dobu, a tudíž ta standardní léčba z počátku covidu nemá smysl,“ řekl v Ptám se já poslanec KSČM Jiří Dolejš, který byl kvůli oboustrannému zápalu plic hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.

Kde se nakazil, komunistický poslanec netuší. Vzhledem k pozdě diagnostikovanému testu údajně ani neví, kdy k nákaze došlo. „Již měsíce se ale pohybuji na trase domov–parlament. Doma to nebylo, a v parlamentu? No může se to stát, 200 poslanců, mnoho aparátů, tam jisté riziko je,“ dodal.

Dolejš zkritizoval i jednání nezařazených poslanců Lubomíra Volného a Mariana Bojka, kteří odmítají do prostor Sněmovny nosit ochranu úst a nosu. Takové jednání je podle něj jasným rizikem a mělo by být přiměřeně sankcionováno.

Komunisté se v únoru také poprvé rozhodli vyslovit nesouhlas se směřováním vládních opatření, tehdy poprvé odmítli podpořit prodloužení nouzového stavu, který se kvůli nesouhlasnému stanovisku Sněmovny rozhodla vláda vyhlásit znovu. Vláda znovu plánuje žádat o jeho prodloužení, a pokud poslanci nerozhodnou jinak, skončí současný stav nouze 28. února.

„Na klubu je spíše kritická atmosféra, žádná velká vstřícnost,“ řekl Dolejš s tím, že o postoji strany k dalšímu prodlužování stavu nouze by měl stranický klub brzy debatovat.

Dolejšovi ale další přítomnost nouzového stavu smysl příliš nedává: „Faktem je, že nás vláda od října vytrvale přemlouvala, abychom přihodili hlas. Opakovaně jsme to udělali, až nám do jisté míry došla trpělivost, protože jsme měli pocit, že ta konkrétní opatření nejsou připravena a je třeba donutit vládu, aby se chovala jinak. Nouzový stav funguje trošku jako alibi. Už máme pandemický zákon i další nástroje.“

Jak hodnotí vládní opatření proti šíření epidemie? A jak plánuje strana cílit na své voliče před podzimními volbami?

Pusťte si rozhovor v úvodním audiu, nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci. Podívat se na něj můžete také ve videu:

Hostem Marie Bastlové byl poslanec KSČM Jiří Dolejš.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované