Hlavní obsah

Poslankyně: „Omlouváme se, že jsme zapomněly, kde je naše místo“

Sedm statečných poslankyň také děkuje mužům za všechno, co je v politice naučili.Video: Jindřich Šídlo, Profimedia.cz, Shutterstock.com, Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Je na místě, aby se omluvily i české političky. Za to, že si vůbec dovolily vstoupit na typicky mužské území. A že si neváží toho, co jim tolik zkoušení čeští muži dávají.

Článek

Schůze Stálé komise pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny, která řeší běžný provoz parlamentních budov, bývají většinou nudné. Minulý týden byla ale překvapivě emotivní.

Poslankyně Helena Langšádlová z TOP 09 si postěžovala, že je jí v její kanceláři zima a jestli by se nedalo víc topit. Dočkala se však jen posměšných poznámek od několika poslanců a přednášky na téma rozdílné tělesné termoregulace.

„Nejútočnější byl poslanec Milan Brázdil z hnutí ANO, který se snažil být vtipný a odvětil, že kdybych byla člověk, a ne žena, tak by mi žádná zima vůbec nebyla,“ popisuje příhodu Langšádlová.

Legrační historka jen dokumentuje postavení žen v české politice. Například TOP 09 si teprve jako druhá politická strana po roce 1989 zastoupená ve Sněmovně zvolila do svého čela ženu. Ovšem Markéta Pekarová Adamová se jí stala až poté, co to její mužští předchůdci dovedli, kam to dovedli, takže šanci znemožnit se pak dostala i žena.

Ve Sněmovně dnes zasedá nejvíc žen v historii – 44, ale pořád je to jen 44 žen, tedy 22 procent z dvousetčlenné Sněmovny.

A čemu se nakonec divíme, tohle je dnešní Česko, o čemž svědčí i úspěch fascinujícího videa spolku Žena je láska, v němž se čeští muži konečně dočkali zasloužené omluvy.

Proto si myslíme, že by bylo namístě, aby se omluvily i české političky. Za to, že si vůbec dovolily vstoupit na typicky mužské území. A že si neváží toho, co jim tolik zkoušení čeští muži dávají.

A tak jsme je k tomu vyzvali. A vlastně nás překvapilo, kolik z nich bylo ochotno do toho jít. „Drazí muži, odpusťte mi prosím, že jsem si přivlastnila vaše hračky, klukovské sny, letadla, tanky, pistolky, „bévépéčka“. Teď jsou to i moje hračky,“ omlouvá se poslankyně ODS Jana Černochová, šéfka sněmovního výboru pro obranu.

„Omlouvám se všem mužům, že jsem doma se svými šesti dětmi a osmi vnoučaty. A děkuji vám a moc si toho vážím, že s vámi mohu v parlamentní restauraci sedět u jednoho stolu,“ řekla poslankyně Pavla Golasowská z KDU-ČSL.

Reklama

Související témata:

Doporučované