Hlavní obsah

Poslechněte si, jak Donald Trump pro Evropany zavřel USA

Video: Jak Donald Trump pro Evropany zavřel USA.Video: AP

 

Reklama

Trump rozhodl, že od páteční půlnoci nebudou moci do USA vstupovat občané 26 zemí schengenského prostoru, mezi které patří i Česko.

Článek

Americký prezident Donald Trump při zdůvodnění svého kroku obvinil Evropskou unii, že proti koronaviru nekoná dostatečně rychle.

Rozhodl se tak bez předchozí konzultace s evropskými lídry, protože prý musel jednat rychle. A dodal, že Británie se omezení netýká, jelikož místní úřady podnikají dobré kroky v boji proti novému typu koronaviru.

České Ministerstvo zahraničí v reakci na to doporučilo českým občanům ve Spojených státech, aby zvážili předčasný návrat. Češi by také měli být v kontaktu s leteckými společnostmi, u kterých si koupili letenky, protože není vyloučeno, že se budou rušit lety.

„Uvedené opatření se tedy vztahuje i na občany České republiky, kteří se nacházejí v ČR nebo v jiné zemi, která je součástí schengenského prostoru,“ upozornilo Ministerstvo zahraničí. „Vzhledem k přijatému opatření dojde pravděpodobně i ke změnám v letecké dopravě, a to zřejmě již i během nadcházejícího víkendu. Občanům ČR, již se v současné době nacházejí na území USA, proto doporučujeme udržovat kontakt s leteckou společností, u které mají zakoupené letenky. Současně jim doporučujeme zvážit i možnost předčasného návratu, pokud jim to situace umožní,“ uvedlo Ministerstvo zahraničí.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) upozornil, že vláda nemá možnost české občany z USA vyzvednout.

„Z americké strany není řečeno, že by se zakázaly lety zpět do Evropy, tudíž v tuto chvíli doporučujeme, aby se lidé, kteří jsou ve Spojených státech, kontaktovali se svou leteckou společností, jestli plánuje ten let realizovat. Pokud ne, doporučujeme obrátit se na konzulární pracovníky ve Washingtonu nebo na konzulární oddělení v Chicagu, Los Angeles a New Yorku,“ podotkl šéf diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD).

Reklama

Související témata:

Doporučované