Hlavní obsah

Poslední kapka jménem EET. Ve středu otevřu naposledy, říká majitelka vesnické hospody

EET komplikuje život hlavně malým hospodám na vesnici. Navštívili jsme dvě z nich.

 

Reklama

Hledali jsme hospody, které končí kvůli nové povinnosti elektronicky přiznávat tržbu. A našli jsme.

Článek

Až tři dny před ostrým startem EET si dnes na vládě vyříkají Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš poslední úpravy zákona, s nimiž ministr financí přišel minulý týden. Někteří majitelé především malých vesnických hospod už ale na výsledek debaty čekat nebudou.

Elektronická evidence tržeb se pro ně stala poslední kapkou. Končí s hospodou, pivo od svého pivovaru už pro příští měsíc neobjednali.

Třeba menší rodinná hospoda v Horní Poustevně u hranic s Německem na severu Čech končí po 30 letech. Podle toho, co Seznam zjistil u pivovarů, které už přesně vědí, jaké hospody od nich pivo pro další týdny neobjednají, jde hlavně o malé hostince. Vesnické restaurace s nepříliš velkými tržbami. Často jde o případy, kdy se EET přidalo k dalším potížím a komplikacím: Například starší majitelé nedokáží zvládnout techniku, s níž je evidence tržeb po internetu spojená.

Malé hospody v ohrožení

Ukazuje se, že Babišova EET nezlomí vaz zavedeným městským restauracím nebo podnikům s velkými tržbami, ale může ohrozit takové, jakou mají v Poustevně. Její majitelka reportérovi Seznam Zpráv řekla, že s provozem hospody měla starosti už dříve. Zavedení EET pro ni ale byla poslední rána. Ve středu, v poslední den, kdy ještě není nutné tržby elektronicky evidovat, hospodu zavírá.

Andrej Babiš minulý týden prohlásil, že navrhne ve Sněmovně úpravu zákona o EET. Chce z evidence tržeb vyjmout živnostníky, kteří mají daň stanovenou paušálem a roční podnikatelské příjmy do 250 tisíc korun. Podle Babiše jde o možnost, nikoli výjimku.

Koupil jsem nejlevnější kasu

Podobný příběh jako v Horní Poustevně, ale nejspíš s jiným koncem, se odehrává v malé vsi Dolní Sytová u řeky Jizery.

Majitel místní hospody Vladimír Freněk má výčep v rohu, u stolů během natáčení sedí místní s pivem. Za výčepem už je připravená nová kasa. Kvůli EET nekončí, i když to zvažoval, se systémem se ale musí ještě seznámit.

„Já jsem si pořídil kasu, tu nejlacinější, a internet. Kasa s programem mě stála 11 tisíc korun. Moc s tím neumím, jsem lehce proškolený. Umím akorát na telefonu zvednout sluchátko a položit sluchátko. Uvidíme, jak se s tím poperu,” popsal Seznamu svůj názor na EET.

EET bude v ostrém provozu spuštěna ve čtvrtek 1. prosince pro hotely a restaurace. Má se týkat zhruba 40 tisíc podnikatelů.

Po hotelech a restauracích se budou muset od března příštího roku zapojit maloobchodní a velkoobchodní firmy. Stánkový prodej občerstvení bez zázemí pro hosty, například na festivalech, se do evidence zapojí od března 2018, stejně jako prodej na farmářských trzích nebo služby účetních, advokátů i lékařů.

Od června 2018 pak přiskočí například kadeřnice, vybraní řemeslníci, opraváři domácích spotřebičů nebo astrologové.

Reklama

Doporučované