Hlavní obsah

Poslední šance. Takto vyčerpáte z rodičovské co nejvíc a rychle

Foto: Shutterstock.com

Spěcháte na výběr rodičovského příspěvku? Pomoci může plat otce.

Reklama

Úřady práce zavalili rodiče, již chtějí co nejdříve čerpat zvýšený rodičovský příspěvek. A to především ti, kteří mají děti starší tří let a 80tisícový „bonus” stihnou vybrat jen těsně nebo dokonce jen částečně.

Článek

Někteří z nich ale nevědí o způsobu, jakým si můžou ještě teď na poslední chvíli zajistit více peněz. „Trik“ spočívá v úředním zvýšení maxima, které mohou rodiče měsíčně čerpat.

Papírování však může zabrat až dva týdny, takže jestli ho rodiny chtějí stihnout do konce měsíce, mají nejvyšší čas.

Maximální měsíční dávka se odvíjí od takzvaného denního vyměřovacího základu. To je částka vypočítaná z výdělku rodiče rok před narozením dítěte.

Značná část rodin při žádosti o příspěvek automaticky uvede plat rodiče, který bude o dítě pečovat, typicky jde o matku. A to i přesto, že ve většině případů vydělává méně než otec.

Pro rodiny to není problém do chvíle, kdy potřebují příspěvek vyčerpat rychleji a tím pádem si zvednout měsíční platby. A právě do této situace se teď dostala řada rodičů se staršími dětmi. Od 1. ledna se totiž rodičovský příspěvek zvýšil o 80 tisíc. Čerpat ho lze jen do čtvrtých narozenin dítěte a některé rodiny se staršími dětmi tak nestihnou všechny peníze vybrat.

Řešením je nastavit měsíční částku podle platu druhého z rodičů, pokud má plat vyšší. To lze udělat i takto na poslední chvíli a výši dávky přepočítat. „I v průběhu čerpání rodičovského příspěvku lze dodatečně doložit denní vyměřovací základ druhého rodiče,” potvrdila mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková.

Vyžaduje to ale cestu do tří kanceláří – nejdříve je potřeba získat podklady pro potvrzení o denním vyměřovacím základu od zaměstnavatele. S nimi je poté třeba zajít na správu sociálního zabezpečení, která denní vyměřovací základ vypočítává. Jenže jí může nějakou dobu trvat, než příslušný dokument vydá, a navíc můžete čekat na jeho doručení poštou.

Teprve s vyplněným a orazítkovaným formulářem od správy sociálního zabezpečení je možné zamířit na úřad práce. Pokud přitom chtějí rodiny čerpat vyšší dávku už v únoru, musí všechno stihnout do konce ledna.

„Začali jsme to řešit už loni v květnu, abychom se vyhnuli stresu a frontám. Manžel si nechal vypočítat svůj vyměřovací základ a teď v lednu jsme na úřadu práce jen změnili výši čerpání,“ popsala Věra S., jejíž syn oslaví čtvrté narozeniny na jaře.

Nedávné přidání nepomůže

Ale pozor, i nyní je potřeba vycházet z platů, které rodiče měli rok před narozením potomka. „Denní vyměřovací základ se u obou rodičů stanovuje ke dni narození dítěte na základě výdělku za 12 předcházejících měsíců. Změny výdělku během pobírání rodičovského příspěvku se ve výši základu nepromítnou,“ dodává Beránková.

Pokud tedy otci přidali až po narození dítěte, „rodičák” to nezvedne. A pokud mezitím změnil práci, bude muset pro potvrzení k bývalému zaměstnavateli.

Výši rodičovského příspěvku lze volit na manžela, druha nebo jakoukoli „osobu považovanou za rodiče, která je zahrnuta do okruhu společně posuzovaných osob“.

Reklama

Doporučované