Hlavní obsah

„Dneska na to nemám nervy.“ Úřady práce kvůli „rodičáku“ zavalily davy

Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Dítě (ilustrační foto).

Reklama

Od začátku ledna platí zvýšení rodičovského příspěvku. Úřady práce zavalily davy rodičů, kteří nechtějí o 80 tisíc korun navíc přijít. Přitom je ale možné žádost odeslat z pohodlí domova. Řada matek ale této možnosti často nevyužije, protože se bojí, že ve formuláři udělá chybu.

Článek

Rodiče, kteří chtějí pobírat vyšší měsíční rodičovskou už od ledna, si mohou změnu příspěvku vyřídit až do konce měsíce.

Ke změně měsíční dávky slouží formulář Volba výše rodičovského příspěvku. Vyplnit ho mohou lidé na úřadu práce. Možné je žádost poslat také přes datovou schránku, e-mailem s ověřeným elektronickým podpisem nebo poštou. Když se ale Seznam některých matek čekajících na úřadě ptal, proč této možnosti nevyužily, odpovídaly, že se bojí, že udělají chybu a přijdou tak o peníze.

„Bojím se, že přes internet zadám něco špatně. Takhle sice čekám frontu a všude někdo křičí, ale často se mi stane, že mi paní na úřadě poradí a pomůže. Je mnohem větší jistota na úřad zajít,” řekla šestatřicetiletá Monika, matka dvou malých chlapečků, která si o příspěvek přišla zažádat na úřad práce na Praze 5.

Další z čekajících matek řekla, že sice datovou schránku má a ví, jak o příspěvek požádat, ale radši dá přednost jistotě před pohodlím. S tím souhlasila i další pětadvacetiletá Jana, vystudovaná ekonomka. „Prostě v tomhle nechci udělat chybu,“ uvedla.

Celková rodičovská se zvedla 1. ledna z 220 tisíc na 300 tisíc korun a u vícerčat z 330 000 na 450 000 korun novým žadatelům i nynějším příjemcům. Měsíční částku si lidé mohou upravit jednou za tři měsíce. Nejvýše mohou pobírat příspěvek ve výši mateřské, tedy 70 procent základu příjmu.

Část rodičů se frontám na úřadu vyhne jen s obtížemi, většina ale může vše zařídit bez toho, aby v těchto týdnech netrpělivě postávala na chodbách.

„Nejvíc nacpáno bylo dopoledne, proto jsem šla až ve tři a čekala jsem zhruba půl hodiny,” popsala pětatřicetiletá Hana, která právě opouštěla úřad.

Další z matek ale tak nadšená nebyla a po zhruba deseti minutách na úřadě odešla. „Dneska na to nemám nervy,” uvedla osmadvacetiletá Tereza. Na dotaz, proč ale nepožádá o příspěvek z pohodlí domova, odvětila, že potřebuje mít hlavně jistotu. „Je to sice super, že se to dá napsat přes internet, ale přijde mi to až moc komplikované a radši to nechám na paní úřednici,” dodala.

Navýšení rodičovské slíbila vláda v programovém prohlášení. Projednávání návrhu provázely spory v koalici i s opozicí. Novelu Sněmovně vrátil se změnami Senát, dolní komora ho přehlasovala krátce před vánočními prázdninami. Lidovci plánují zákon napadnout u Ústavního soudu. Podle nich je diskriminační, když se přidání netýká všech rodin s dětmi do čtyř let.

Reklama

Související témata:

Doporučované