Hlavní obsah

Vyšší „rodičák“ ještě není definitivní. Senát zvažuje změny v zákoně

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Vyšší rodičovský příspěvek má platit už od ledna příštího roku.

Článek

Když Sněmovna v listopadu po dlouhých tahanicích odhlasovala zvýšení rodičovského příspěvku, prezentovala to ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) jako svůj velký úspěch. Rodiče by měli dostat přidáno 80 tisíc korun.

Jenže stále není hotovo. Senát zřejmě poslancům zákon vrátí k přepracování tak, aby na vyšší příspěvek dosáhly všechny rodiny s dětmi do 4 let. Sněmovní verze přitom počítá s tím, že více peněz dostanou jen rodiny, které příspěvek stále aktivně pobírají.

Změnu v zákoně senátorům tento týden doporučil jejich ústavně-právní výbor. Pokud mu senátoři dají za pravdu, zákon se vrátí do Sněmovny. Platit má přitom už od 1. ledna 2020.

Není přitom pravděpodobné, že senátoři se změnou u poslanců uspějí. A to i přesto, že tento návrh – tedy vyšší „rodičák“ pro všechny s dítětem do 4 let – původně prosazovala i sama ministryně Maláčová.

Ta ale musela ustoupit požadavkům hnutí ANO a nyní prosazuje tento koaliční kompromis. Růst rodičovské má státní pokladnu stát zhruba 8,6 miliardy korun.

V nejistotě tak zůstávají především rodiče dětí, kteří sice příspěvek aktivně pobírají, jejich dětem se ale blíží 4. narozeniny. 80 tisíc totiž nelze vyčerpat najednou a čím později bude zákon schválen, tím méně stihnou rodiče vyčerpat.

Přesná částka bude záviset v těchto případech na předchozím příjmu a na potomkově věku, tedy na počtu měsíců, které zbývají do čtvrtých narozenin dítěte.

Vládní novela obsahuje i další změny. Počet hodin, na který mohou rodiče dávat své děti do dvou let do školky či jinam na hlídání a nepřijít přitom o rodičovskou, by se měl od ledna zdvojnásobit. Zatímco nyní je to 46 hodin měsíčně, nově by to mělo být až 92 hodin v měsíci. Rodičovský příspěvek se také bude započítávat do příjmů pro nárok na všechny dávky státní sociální podpory, které na výši příjmů závisí.

Reklama

Doporučované