Hlavní obsah

Poslední vlna uvolňování přehledně. Tady je návod, jak se od pondělí chovat

Foto: Profimedia.cz

Protiepidemická opatření před několika měsíci zastavila veřejný život v Česku. Nyní je čas na jejich uvolnění - ani ten ale některé zákazy nesmaže.

Reklama

Na koupaliště s rouškou, do taxíku s dezinfekcí. Česko 25. května čeká poslední vlna uvolnění protiepidemických opatření. Veřejný život se tak přiblíží normálu - i když s pravidly. Seznam Zprávy připravily jejich přehled.

Článek

Kroky, kterými se země obrnila proti koronavirové pandemii, přicházely postupně už od února - nyní se přibližně v opačném gardu ruší. Chování lidí se ale dál bude muset přizpůsobovat možnému riziku. Změny se týkají restaurací, zoologických zahrad, wellness center, saun i hromadných akcí.

Ministerstvo zdravotnictví v podrobném manuálu upozorňuje - návrat k běžnému režimu platí pouze za přesně definovaných podmínek. Jak úspěšně je Češi v každodenní realitě dokážou dodržovat, se však teprve ukáže.

Restaurace a bary

Po dlouhé pauze se lidé vrátí do vnitřních prostor restaurací a barů. Uzavřeny pro ně nadále budou jen mezi jedenáctou hodinou večer a šestou ranní. V té době si mohou jídlo a pití koupit jen přes výdejní okénko.

U vstupu do restaurace musí provozovatelé zajistit dezinfekci rukou. Stejně tak personál musí před usazením každé skupinky hostů vydezinfikovat židle i stůl a po celou dobu obsluhy nosit roušku.

Pokrývky dýchacích cest se zcela nezbaví ani návštěvníci restaurace. „Nošení roušek hosty je povinné s výjimkou konzumace u stolu. Klient musí mít roušku vždy, když se vzdálí od stolu a ve všech společných prostorách,“ vyjmenovává ministerstvo v manuálu.

Co dodržovat

Detailní přehled všech nově zaváděných pravidel najdete na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví.

Provozovatel má také bránit shromažďování lidí ve vzájemné vzdálenosti menší než dva metry - s výjimkou společné skupiny hostů - a to včetně takzvané čekací zóny restaurace. Dbát by měl i na to, aby veškerá pravidla dodržovali samotní konzumenti.

„Nadměrná konzumace alkoholu může vést k ignoraci prevence a ohrožování ostatních hostů i personálu infekční nemocí,“ dodává výstražně ministerstvo.

Ve všech provozovnách včetně venkovních zahrádek mají být stoly rozmístěny tak, aby vzdálenost sedících u různých stolů byla minimálně 1,5 metru.

Na zahrádkách navíc mají sedící hosté udržovat vzdálenost 1,5 metru také od kolemjdoucích lidí. Výjimku zajistí jedině pevná bariéra, která bude podle resortu „bránit šíření sekretů a kapének z dýchacích cest“.

Pro provozovatele ale manuál určuje i další požadavky - například zabránit nadměrnému přeplnění provozovny - v případě potřeby mají vymezit koridory pro pohyb hostů barevnými samolepicími páskami. Toalety se mají uklízet nejlépe každou hodinu, stejně tak by měly být hostům i personálu na očích letáky nabádající k mytí rukou.

Hotely a venkovní kempy

K životu se po několikatýdenní pauze mohou vrátit i hotely a kempy. Také v jejich veřejných prostorách - recepcích, barech, restauracích nebo úschovnách - však podle manuálu bude platit pravidlo předepsané vzdálenosti minimálně dva metry mezi personálem a hosty.

Samozřejmostí by měla být dezinfekce a hygiena všech ploch, výtahů, zábradlí, madel, dveří a klik.

„Kontakt mezi zaměstnanci a hosty, i dotykový kontakt se spotřebním zbožím - jako jsou pera, registrační formuláře a platební terminály - se omezuje pouze na to, co je nezbytně nutné nebo zorganizované tak, že po každém použití dochází k dezinfekci,“ vymezuje další nařízení ministerstvo.

Přísné hygienické standardy se mají dodržovat i při úklidu hotelových pokojů. Před ubytováním nového hosta je kromě běžného úklidu a výměny prádla nutné na pokoji zajistit dezinfekci všech vypínačů, klik, madel a ovládání.

Už zmiňovaná pravidla se vztahují i na hotelový restaurační provoz. „Dotykový kontakt hostů s předměty, jako jsou jídelní lístky, nabídky, podnosy a ubrousky, se bude omezovat pouze na to, co je skutečně nezbytné, nebo bude realizován tak, aby po použití bylo prováděno čištění či výměna,“ píše se v nařízeních.

Taxislužby a tetování

Do ulic se od 25. května mohou naplno vrátit taxislužby. Všichni provozovatelé však musí zajistit už tradiční dezinfekci rukou. Dezinfikovat je třeba i veškeré vnitřní povrchy. Řidič a klient navíc nesmí po celou dobu odložit roušku.

Podobná opatření mají být samozřejmostí i při vstupu do tetovacích a piercingových salonů.

Pokud má provozovna čekárnu, zákazník bude usazen tak, aby mezi ním a dalšími zákazníky byl bezpečný rozestup dva metry. Zákazník by navíc měl být v průběhu služby bez doprovodu, výjimkou je přítomnost zákonného zástupce u mladistvých. Pracovníci a zákazníci musí nosit roušky. Křeslo je třeba pravidelně po každém zákazníkovi dezinfikovat.

Zoologické zahrady a zámky

Do plného provozu se navrátí i zoologické či botanické zahrady. Ani v nich by se však lidé neměli příliš shlukovat - například vstupenky ministerstvo doporučuje nakupovat online. Mezi návštěvníky musí být dodržovány odstupy alespoň dva metry, a to s výjimkou členů domácnosti. Zamezit se má i „zbytečnému křížení cest personálu a návštěvníků“.

Všichni - včetně zaměstnanců - navíc musí nosit roušky nebo jiné ochranné prostředky dýchacích cest. Stejně jako na zmiňovaných místech, i zahrady budou mít u vstupů připravenou dezinfekci rukou.

Podobná pravidla se plánují i pro hrady a zámky. Přesněji je však vymezen počet lidí, kteří mohou místa navštívit.

„Počet návštěvníků v placených venkovních prostorech bude v jednom dni omezen tak, aby nepřesáhl 150 osob na jeden hektar plochy zařízení. Organizace provozující hrady a zámky dále zajistí kontrolu používání roušek návštěvníky, zvýšenou frekvenci dezinfekce povrchů a ploch a dostupnost dezinfekce rukou pro personál,“ vyjmenovává ministerstvo.

Koupaliště a wellness

Citlivou oblastí jsou z epidemiologického hlediska koupaliště a bazény. Také ty se však ministerstvo rozhodlo otevřít - a to za přísných podmínek. Kromě dezinfekce rukou mají lidé před vstupem pečlivě zvážit vlastní zdravotní stav i stav svých dětí. V případě, že se necítí dobře nebo trpí nějakým infekčním onemocněním, neměli by s ohledem na ostatní vůbec vstupovat do vody.

Ani při návštěvě koupaliště navíc není povoleno nechat roušku doma nebo se přibližovat k ostatním na méně než dva metry.

„Návštěvníci jsou povinni nosit roušku či jiný ochranný prostředek dýchacích cest při jakémkoliv pohybu v areálu koupaliště, s výjimkou pobytu na podložce nebo lehátku u přírodních a nekrytých (venkovních) umělých koupališť, chůze k dosažení vstupu do vody za účelem koupání a vlastního koupání (rouška se odkládá na podložce nebo lehátku),“ nařizuje resort.

Specifické podmínky se potom vztahují na sprchy a šatny. Provozovatelé v nich musí zajistit co největší rozptýlení osob, obsazovat vzdálené konce nebo skříňky zpřístupnit takzvaně obskříňku. Zajištění co největších odstupů platí i pro sprchy.

Sauny musí být nastaveny minimálně na 70 stupňů a měly by mít sníženou kapacitu, aby se v nich lidé nemuseli tísnit blízko u sebe. Mimo provoz potom zůstanou parní sauny.

Dočasně jsou zrušeny i takzvané saunové ceremoniály, kvůli zamezení víření vzduchu, nebo ledové studny a krystalická ochlazení. „Hrozí kontaminace ledové tříště a přenos na další zákazníky,“ odůvodňuje ministerstvo.

Návštěvy a akce

Podmínka vzájemných odstupů a dezinfikování rukou platí i pro hromadné akce ve vnitřních prostorách či venku - ve stejný čas se jich navíc může zúčastnit maximálně 300 lidí.

Resort upravil i pravidla pro návštěvy v sociálních a zdravotnických lůžkových zařízeních. Připravil přitom dvě varianty - mírnější pro případ lepšího epidemiologického vývoje a přísnější pro opačný scénář.

Návštěvy může v obou variantách omezit podle potřeb sám provozovatel zařízení, počítá se s koordinací počtu cizích osob v zařízení, dezinfekcí a nošením roušek. Přísnější scénář navíc počítá se zřízením speciální potkávací zóny.

Reklama

Související témata:

Doporučované