Hlavní obsah

Pošta balí do obálek roušky pro starší lidi. Hygienický dohled ale chybí

Foto: Profimedia.cz

Česká pošta v příštích dnech doručí lidem ve věku 60 a více let 15 milionů roušek a tři miliony respirátorů.

Reklama

Lidem starším 60 let brzy dorazí do schránky roušky a respirátory. Balí se ručně. Proces sice doprovázejí bezpečnostní opatření, ta však Česká pošta s Ministerstvem zdravotnictví či hygienou nekonzultovala.

Článek

Česká pošta spustila během víkendu obří operaci. Pro tři miliony obyvatel ve věku 60 let a více připravuje obálky s rouškami a respirátory. Když o tom státní podnik informoval na sociálních sítích, spustila se vlna kritiky a otázek, nakolik jsou hygienická opatření při obálkování 15 milionů roušek a tří milionů respirátorů dostatečná.

Roušky je třeba vyndat z původního sterilizovaného balíku o celkem 50 kusech. Pak je pracovníci pošty vezmou a po pěti vloží do obálky. Jak je balení hygienicky ošetřeno?

„Roušky byly v krabicích po 50 kusech. Přendali jsme je tak, aby v každé obálce bylo pět kusů roušek. Prostory, kde se roušky balí, byly dezinfikovány, pro zaměstnance používáme ochranné pomůcky a dezinfekční spreje a gely. Ke znečištění nedochází, vše probíhá v dezinfikovanem prostředí,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Striktní podmínky při balení roušek a respirátorů požaduje i Ministerstvo zdravotnictví. „Manipulace s respirátory či jinými ochrannými pomůckami vyžaduje dodržení přísných hygienických standardů, aby nedošlo k jejich znehodnocení. Mělo by k ní docházet za užití ochranných pomůcek a ve sterilním prostředí,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

Drží ale někdo během balícího procesu hygienický dohled, aby upozornil na případně nevhodné zacházení s rouškami? Překvapivě nikdo. „Tyto požadavky jsme nezaznamenali,“ uvedl mluvčí pošty Vitík.

Obrátili jsme se na Ministerstvo zdravotnictví, zda s ním či hygienou pošta bezpečnostní opatření probírala. „Ministerstvo zdravotnictví nemá informace o tom, v jakých podmínkách probíhá balení respirátorů pro seniory, tato skutečnost nebyla s ministerstvem, potažmo sekcí hlavní hygieničky ČR konzultována,“ upozornila mluvčí Štěpanyová.

Viceprezident České lékárnické komory Martin Kopecký se domnívá, že technicky nebylo možné postupovat jinak. „Od začátku byla balení po 50 kusech. Lidé přitom nepotřebovali takové množství, většinou jen pár kousků. Dnes už jsou i menší, zatavená balení. Jde o to, aby rouška chránila, nevidím v tom dávkování problém,“ řekl Seznam Zprávám Kopecký.

Podle něho je klíčové, aby si pošta pohlídala, že roušky do obálek nebude zasunovat nikdo nemocný. „Samozřejmě je důležité, aby roušku nebalil někdo covid pozitivní. Bylo by lepší, kdyby to bylo zatavené. Když ale vláda rozhodla, že se obálky budou dávkovat po pěti kusech, nevím, jak jinak by to lidé na poště měli udělat,“ dodal viceprezident České lékárnické komory.

Reklama

Doporučované