Hlavní obsah

Pošta prodává unikátní památku v Praze. Na metr je levnější než pražský byt

Podívejte se na unikátní klášter v širším centru Prahy. Poště se ho nedaří prodat.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Komplex na pražském Smíchově v Holečkově ulici, přímo pod Petřínem, půjde v září už po několikáté do aukce. Jeho cena od posledního prodeje poklesla o téměř 70 milionů korun.

Článek

Česká pošta se několik let snaží prodat unikátní klášterní komplex svatého Gabriela na pražském Smíchově, který spravuje už sto let. Klášterní prostory dříve sloužily jako šekový úřad, poštovní muzeum nebo ústředna spojů, která nahrazovala bezhotovostní platby.

Aktuálně vyhlásila pošta na 19. září novou on-line aukci a s cenou jde podle mluvčího na úplné minimum. Objekt se prodává přesně za cenu odborného odhadu.

Celý několikapodlažní komplex s více než deseti tisíci metry čtverečními chce pošta prodat za 353 milionů korun.

V minulých letech přitom Česká pošta objekt nabízela za zhruba 420 milionů korun, slevila tedy zhruba 70 milionů.

„Jako řádný hospodář jsme na prodeji chtěli vydělat, aktuálně dáváme klášter do aukce za odhadní cenu, níž už to nejde,“ říká Matyáš Vitík, mluvčí České pošty.

V době, kdy průměrná cena za metr čtvereční v Praze přerostla přes 100 tisíc korun, se tak unikátní komplex prakticky v centru Prahy prodává za třetinu.

Problém spočívá v mimořádnosti samotné stavby. Součástí bývalého kláštera svatého Gabriela je i dosud fungující kostel.

Kromě toho jde o památkově chráněnou stavbu v pseudorenesančním slohu. Klášterní komplex financovaný hraběnkou Gabrielou Sweetrs-Sporckovou navrhli benediktinští mniši pro sesterskou kongregaci beuronských jeptišek. A právě ve specifickém beuronském stylu je vyzdoben.

Tato malířská škola je inspirována starořeckým, egyptským, starokřesťanským a byzantským uměním.

Právě klášter svatého Gabriela je jeho unikátní ukázkou v Česku, byť jsou zde i jiné stavby, jako třeba sousední Sacré Coeur v témže stylu.

„Je to opravdu ojedinělé a z tohoto pohledu také památkově chráněné,“ řekl Seznamu Jan Kramář, vedoucí Poštovního muzea.

Reklama

Související témata:

Doporučované