Hlavní obsah

Unikát na prodej. Česká pošta nabízí klášter za 420 milionů, nadšenci se ho snaží ochránit

Nadšenci se snaží pomoci se záchranou unikátního kláštera.

 

Reklama

Skupina obdivovatelů vzácného uměleckého stylu bojuje o záchranu bývalého smíchovského kláštera, který prodává Česká pošta. Komplex představuje druhou nejucelenější památku na světě.

Článek

Monica Bubna-Litic, žena, jejíž rodinné kořeny sahají do starého českého šlechtického rodu, se pustila do boje o záchranu architektonického skvostu. Shromáždila kolem sebe asi padesátku lidí, kteří se snaží ochránit bývalý klášter a funkční kostel svatého Gabriela v pražské Holečkově ulici.

Stavba patří České poště, která se ji už několik měsíců marně snaží prodat.

Bývalý klášter představuje druhou nejucelenější památku na světě málo známé takzvané beuronské umělecké školy. „Klášter by mohl získat někdo, kdo by neměl vůbec žádný cit pro beuronské umění. Klášter i kostel představují jednu z nejvýznačnějších památek, a to všechno by mohlo být eventuálně zničeno,“ říká Monica Bubna-Litic.

Beuronské umění působí jako zjevení, propojuje totiž křesťanské prvky s egyptskou estetikou a symbolikou. Ve světě zbylo jen několik málo budov vyzdobené touto školou. Podle Monicy Bubna-Litic by proto bylo nejlépe, kdyby komplex získalo buď Pražské arcibiskupství, nebo Národní galerie.

Bývalý klášter vlastní Česká pošta, která ho dostala do správy od státu poté, co původní obyvatelky benediktinky odešly v roce 1919 ze země. I pošta si je vědoma, jaký unikát jí patří. „Je to opravdu ojedinělé a také památkově chráněné. Další příklady nejblíže českým hranicím jsou v Bavorsku,“ řekl Seznamu Jan Kramář ze správy sbírkového fondu České pošty.

Komplex je od roku 1988 kulturní památkou. Památkáři na něm oceňují urbanistickou a architektonickou hodnotu, zmíněnou beuronskou výzdobu, ale i zahradu. Případný majitel proto bude muset jakékoliv úpravy řešit s památkáři. „Nedá se přesně popsat, co nový majitel smí a nesmí. Musí ale uchovat hodnoty, pro které se budova stala památkou," popisuje Andrea Holasová z Národního památkového ústavu.

Jenomže Česká pošta už nemá pro objekt využití. Cenu objektu stanovila na 420 milionů korun. První aukce, která proběhla v listopadu, skončila nezdarem. Přihlásil se jediný zájemce, který udělal formální chyby.

Druhá aukce se připravuje.

Prohlídněte si útroby kláštera, kde měla pošta muzeum, ale i počítačové sály:

Klášter svatého Gabriela v Praze 5.

Reklama

Doporučované