Hlavní obsah

Potápěči prohledávají popelavé vody u Whaakari. Hrozí další erupce

Foto: Pixabay.com/Julius_Silver

Sopka Whaakari na ostrově White Island vybuchla 9. prosince.

Reklama

Nový Zéland truchlí po erupci sopky. Obětí už sečetl šestnáct.

Článek

Před týdnem přišla z Nového Zélandu tragická zpráva – sopka Whakaari na ostrově White Island vybuchla, erupce na místě zastihla zájezd turistů. Některým lidem se podařilo z ostrova odplout, jiní zůstali pohřbeni pod popelem.

Záchranáři se kvůli hrozbě dalšího výbuchu dlouho nemohli dostat do okolí kráteru, aby prohledali ostrov a nalezli případné přeživší. První letecké průzkumy ale věštily, že na místě už nikdo živý nezůstal.

Až následující dny odkryly, jak smrtící erupce na ostrově White Island vlastně byla. Výbuch si vyžádal šestnáct mrtvých. Dva lidé se stále pohřešují, tudíž je pravděpodobné, že počet obětí v dalších dnech ještě poroste.

Dalších 17 lidí navíc leží s popáleninami nadále v nemocnicích, píše katarská Al-Džazíra.

Policejní potápěči intenzivně pracují na tom, aby poslední dva pohřešované turisty nalezli. „Při práci kooperujeme s různými experty. Jeden z nich zná tyto vody lépe než kdokoli jiný. Snažíme se předvídat, kde by mohly ty pohřešované osoby být,“ sdělil pro Radio New Zealand Mike Bush.

„Voda kolem ostrova je kontaminovaná. To vyžaduje zvýšenou opatrnost. Potápěči pro své bezpečí používají i ochrannou výbavu,“ uvedl zástupce komisaře John Tims. „Po každém vynoření jsou potápěči dekontaminováni čistou vodou,“ řekl.

+10

Potápěči uvedli, že je ve vodě v okolí ostrova mnoho mrtvých ryb. Policisté také pročesávají plochu ostrova. S pátráním pomáhá i vrtulník.

„Budeme pokračovat. Dokud bude existovat alespoň nějaká šance, že ta těla nalezneme,“ řekl Bush pro novozélandské rádio Magic. „Může to trvat ještě dny i týdny,“ dodal.

Do smutku se nezahalila jen Oceánie. V době erupce sopky bylo na místě 47 turistů z různých zemí. Oběti kromě Nového Zélandu pochází z Austrálie, Velké Británie, Číny, Malajsie nebo ze Spojených států.

„Všichni ti, které jsme ztratili, budou navždy spojeni s Novým Zélandem a budou pro nás blízcí,“ napsala premiéra Jacinda Ardernová na Instagram.

Nevyzpytatelná sopka Whakaari může podle BBC kdykoli znovu vybuchnout. Policisté tak operují v nebezpečných vodách nedaleko činného vulkánu.

Reklama

Doporučované