Hlavní obsah

Potetovaná prasata, běžící psi a had požírající hmyz museli z čínské výstavy v New Yorku zmizet

Guggenheimovo muzeum v New Yorku kvůli kritice ochránců zvířat nevystaví tři díla. Co jim vadilo?Video: Klára Galová

 

Reklama

Tři díla čínských umělců, která kritizovali aktivisté, nebudou součástí nadcházející výstavy v newyorském Guggenheimově muzeu.

Článek

Guggenheimovo muzeum čelí kritice kvůli nadcházející výstavě čínských umělců s názvem „Umění a Čína po roce 1989: Divadlo světa”. Tento týden muzeum oznámilo, že z výstavy stáhne tři umělecká díla, z nichž po jednom se výstava jmenuje. Informoval o tom deník The New York Times.

Podle aktivistů díla zobrazují kruté zacházení se zvířaty. Problematická jsou dvě videa a instalace. První video zachycuje přivázané psy běžící proti sobě na pásech. Ve druhém videu jsou pářící se prasata, jejichž kůže je pokrytá nejrůznějšími nápisy. Třetím staženým dílem je instalace, která obsahuje živé plazy požírající hmyz.

Zástupci muzea uvedli, že díla nevystaví kvůli obavám o bezpečnost zaměstnanců, návštěvníků a zúčastněných umělců. „Přestože tato díla byla vystavena v galeriích v Asii, Evropě a Spojených státech, Guggenheimovo muzeum lituje, že se pod vlivem přímých a opakovaných výhrůžek násilím muselo rozhodnout takto," uvedla instituce v prohlášení.

K rozhodnutí přispěla kritika, která na muzeum mířila z řad aktivistů i celebrit. Kolem budovy galerie prošel pochod podporovatelů ochránců práv zvířat a vznikla také online petice. Tu podepsalo několik stovek tisíc lidí.

Na výstavě, která bude otevřena veřejnosti 6. října, bude k vidění zhruba 150 převážně experimentálních děl čínských konceptuálních umělců.

Reklama

Související témata:

Doporučované