Hlavní obsah

Potravin z cvrččí mouky přibývá, alergiků ale také

Rozhovor na téma hmyzu v potravinách.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Někteří by je nevložili do úst, jiní je považují za nezbytný zdroj bílkovin. Cvrčci se dají nejen smažit, ale také zpracovat do mouky, ze které lze upéct pečivo či vyrobit tyčinky.

Článek

Použití jedlého hmyzu v potravinářství však dosud není legislativně upraveno. Proto cvrčci ani cvrččí mouka nejsou považováni za alergen i přesto, že četné alergie se mezi lidmi již objevují. Úskalí mohou alergici nacházet i v tom, že chybí řádné značení hmyzu v potravě, na vině je opět legislativa. „Každý provozovatel potravinářského podniku, což je i chovatel, který něco produkuje za účelem konzumace a spotřeby, by měl v provozu mít funkční příručku správní, výrobní a hygienické praxe,” říká konzultantka v oblasti speciálních potravin v rámci legislativního práva Ivana Kabelková. Na jejím základě by se pak měli provozovatelé řídit stanovenými pravidly. V současné době je v Česku 7 cvrččích farem, které hmyz pro užití v potravinářském průmyslu exportují.

Cvrččí mouka je podle těch, co ji v potravinách okusili, chuťově neutrální, snadno zaměnitelná s pšeničnou. Na první pohled lze rozdíl spatřit především v barvě. „Barva bude zřejmě výrazně tmavší, ale jinak sypká směs by měla být odpovídající té obilné,“ popisuje mouku specialistka.

Podle výživového poradce bude oblíbenost hmyzu jakožto potravy i nadále narůstat. „V minulosti jsme trendy zaznamenali u různých typů potravin, jako jsou zelené potraviny, chia semínka a tak dále. A tohle je další trend. Zájem je, zájem roste, je otázkou, kam až se dostaneme,” hodnotí oblíbenost hmyzí potravy výživový poradce Lukáš Vrána.

Lze cvrčky považovat za superpotraviny? A co to vůbec znamená? Rozhovor se specialistkou na legislativní právo i s výživovým poradcem najdete v úvodním videu. Rozhovor je součástí pořadu Rodinka. Ten můžete sledovat každý všední den od devíti hodin na Televizi Seznam.

Návod k tomu, jak televizní kanál naladit, najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované