Hlavní obsah

Potřetí na stejném místě. Soud kvůli sledování premiérovy manželky začal po letech od začátku

Začal soud s Janou Nečasovou. Už potřetí - ten první začal v roce 2014.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Případu nezákonného sledování první manželky někdejšího premiéra se poprvé ujala nová soudkyně.

Článek

Jednu z kauz, jejichž vyšetřování začalo už před téměř čtyřmi lety a vedlo k pádu vlády Petra Nečase, začal znovu od samého začátku - a to pod řízením nové soudkyně - projednávat Obvodní soud pro Prahu 1.

Jde o případ, kdy je obžalována bývalá sekretářka a dnešní manželka premiéra Nečase a tři někdejší důstojníci vojenské tajné služby, že nezákonně sledovali první životní partnerku Petra Nečase.

Ruku v ruce

Jak uvidíte z původní reportáže Seznamu, obžalovaná Jana Nečasová k novému řízení přišla v doprovodu manžela.

Hned v úvodu procesu se však omluvila, že je nemocná a v dalších dnech se tak jednání soudu nezúčastní.

Obvodní soud už v minulosti dvakrát všechny obžalované osvobodil. Městský soud v Praze ale vždy na základě odvolání státních zástupců rozhodnutí zrušil.

Nakonec nařídil předat kauzu jiné soudkyni, protože ta původní - Helena Králová - podle rozhodnutí posvěceného i Ústavním soudem špatně a nelogicky hodnotila důkazy.

Případ tak nyní řeší soudkyně Pavla Hájková a musí ho projednat celý znovu od začátku.

Video: Jana a Petr Nečasovi u procesu kolem poslaneckých trafik 

Petr Nečas a Jana Nečasová (Nagyová) opět u soudu. Tentokrát jsou obžalováni za tak zvané politické trafiky a krácení darovací daně za drahé dary pro Nečasovou.Video: Pavel Cyprich

Další případy Jany Nečasové

Nečasová je souzena ještě ve dvou dalších kauzách.

V jedné jde o vynášení tajných informací Bezpečnostní informační služby lidem okolo lobbisty Ivo Rittiga. V tomto případě už zazněly podmíněné tresty, které ale ještě nejsou pravomocné.

V té poslední pak soud projedná obžalobu z korumpování tří bývalých poslanců ODS. V tomto případě je obžalován i expremiér Petr Nečas a má ho na starosti soudkyně Helena Králová - ta, která byla z dnešní kauzy Vojenského zpravodajství stažena.

Reklama

Doporučované