Hlavní obsah

Největší německý strašák vyrostl na dvojnásobek, potvrdil úřad

Inflace v NěmeckuVideo: Martin Jonáš

 

Reklama

Německo má své historické zkušenosti s inflací. A i když vystoupala jen na 1,7 procenta, Němcům se vrací neblahé vzpomínky.

Článek

Máločeho se Němci tolik děsí jako inflace.

Německý statistický úřad potvrdil, že tempo růstu spotřebitelských cen se minulý měsíc zdvojnásobilo. Inflace stoupla na 1,7 procenta, tedy na hodnotu, kterou by jinde považovali za zdravou.

Německá média i odborné kruhy jsou ale plné diskusí a obav z budoucnosti. Není divu: Narozdíl od zadluženého jihu Evropy Němci mají naspořeno a inflace bude z jejich úspor ukrajovat víc a víc.

Růst cen dosáhl nejvyšší úrovně od července 2013. V listopadu činil 0,7 procenta - a raketový růst je to, čeho se v Německu bojí.

Německo je největší ekonomikou v eurozóně. Evropská centrální banka (ECB) usiluje o to, aby se inflace pohybovala těsně pod dvěma procenty. Banka se snaží inflaci i hospodářský růst v eurozóně podporovat rekordně nízkými úrokovými sazbami a rozsáhlými nákupy dluhopisů.

Rostoucí inflace by mohla zvýšit tlak na zpřísňování měnové politiky v eurozóně. Ke kritikům uvolněné měnové politiky ECB patří například šéf německé centrální banky Jens Weidmann i mnozí němečtí politici.

Reklama

Související témata:

Doporučované