Hlavní obsah

Potvrzeno. Za lež o prezidentově rakovině má Bartík zaplatit čtvrt milionu

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prezident Miloš Zeman trvá na pětimilionovém odškodném za facebookový výrok ohledně jeho údajné rakoviny. Soudní znalec prezidentovu nemoc odmítl.

Reklama

Odškodné za facebookový příspěvek o prezidentově rakovině? Bývalý brněnský politik musí Zemanovi zaplatit 250 tisíc korun, potvrdil ve středu odvolací soud. Částka mohla být vyšší, kdyby Zeman Bartíka neoznačil za svini.

Článek

Odškodné ve výši čtvrt milionu korun pro prezidenta platí. Odvolací soud potvrdil satisfakci pro Miloše Zemana ve vleklém sporu o jeho zdraví. Bývalý radní Brna-střed Svatopluk Bartík před prezidentskými volbami napsal na Facebooku, že má Zeman rakovinu v závěrečném stadiu a zbývá mu několik měsíců života.

Krajský soud v Brně ve středu potvrdil čtvrtmilionové odškodné, které hlavě státu přiřkl už prvostupňový rozsudek. Oproti zářijovému verdiktu Městského soudu v Brně však Bartík nemusí platit veškeré soudní náklady protistrany. Bývalý brněnský politik už se Zemanovi písemně omluvil a poslal částku 50 tisíc korun. Z původní výše kolem 150 tisíc korun na náklady řízení má Bartík nově platit asi 82 tisíc. Celkem tak má prezidentovi poslat ještě přes 280 tisíc korun.

Prezidentův advokát Marek Nespala zatím neřekl, zda jeho klient podá dovolání k Nejvyššímu soudu. S dosavadním výsledkem je spokojený. „Je to právní a morální vítězství, nikoli ekonomické. V našem právním prostoru se pořádná zadostiučinění neplatí,“ řekl ke středečnímu rozsudku. Jeho klient totiž trval na pětimilionovém odškodném.

„Veřejný zájem nemůže spočívat ve lži“

Bartík ocenil, že odvolací soud odškodné nenavýšil. „Jsem rád, že dnešní soud potvrdil, že ta výše požadované částky ze strany prezidenta je de facto šikanózního a mstivého charakteru. Pro mě to znamená, že musím ještě někde sehnat asi 240 tisíc korun,“ avizoval s tím, že se obrátí na své podporovatele.

Nepravdivý facebookový příspěvek oba soudy považují za neoprávněný zásah do práv na ochranu osobnosti. „Veřejný zájem nemůže spočívat ve lži. Částky na zadostiučinění se běžně nepohybují v řádu desetitisíců, jak se žalovaný snažil odvolacímu soudu účelově naznačovat. Ale ani v šestimístných cifrách, jak požaduje žalobce. Zcela výjimečně oscilují k milionu korun,“ uvedl soudce Michal Ryška. Podle něj tak přiznané odškodné odpovídá běžné judikatuře. Připomněl i stejnou částku, kterou soudy v minulosti v podobném případě přiznaly Václavu Havlovi.

Zeman už dříve na Bartíka reagoval i tím, že brněnského politika v televizi označil za „svini“. „Pokud by si prezident nezjednal satisfakci hrubým vulgárním označením žalovaného, měl by právo na vyšší peněžité zadostiučinění. Reakce mohla být ostrá, ale ne vulgární,“ doplnil Ryška a potvrdil odůvodnění městského soudu.

Podstata sporu

Bartík v listopadu 2017 dva měsíce před prezidentskými volbami na Facebooku napsal, že má Zeman rakovinu v závěrečném stadiu. Odmítá se prý léčit a zbývá mu několik měsíců života. Tvrdil, že má veřejnost právo vědět o stavu kandidáta. Později příspěvek ze sítě stáhl. Své tvrzení však ani u soudu nepodložil důkazy. Soudní znalci Zemanovu nemoc odmítli.

Podle odvolacího soudu Zeman také porušil Bartíkova osobnostní práva. „Posuzovaná vulgarita byla použita v tomto rozsahu a intenzitě nepřiměřeně, samoúčelně a bez respektu k elementární důstojnosti druhého, a dokonce s deklarovaným potěšením z faktické příležitosti k jejímu veřejnému použití,“ dodal soudce.

Nepravomocný rozsudek už loni v září vynesl Městský soud v Brně. Podle něj se musí Bartík za své výroky písemně omluvit, zaplatit mu čtvrt milionu korun a soudní náklady. Prezident ale trval na pětimilionovém odškodném, které chce využít na charitativní účely. Proti původnímu rozsudku se odvolal jak Zeman, tak Bartík.

Spor o výši satisfakce se přenesl i ke krajskému soudu. Prezidentův advokát Marek Nespala žádal o navýšení odškodného o 4,75 milionu korun. Žalovaný Bartík by tak musel zaplatit celou původně požadovanou částku. „Tvrdíme, že se jednalo o zlý úmysl s předchozím rozmyslem. Cílem bylo znemožnit inženýra Miloše Zemana v rámci přímé prezidentské volby,“ zdůraznil Nespala.

Ve středu zopakoval, že Bartík je politickým podnikatelem a vsadil na jednu notu. „Pokud by žalobce nebyl zvolen prezidentem nebo pokud by nedej bože zemřel, tak by byl žalovaný za hvězdu,“ řekl Nespala, a právě proto s prezidentem trvají na pěti milionech.

Naopak podle Bartíka a jeho obhájce bylo nepřiměřené i přiznané čtvrtmilionové odškodné. „Naprostá většina osobnostních žalob požaduje jen omluvu, a ne peněžní satisfakci,“ oponoval jeho obhájce Pavel Uhl.

Soudce Radek Malenovský loni v 58stránkovém prvostupňovém rozsudku vysvětlil, že Zemanovo odškodné mohlo být vyšší, ale dostalo se mu takzvané autosatisfakce. Třeba když v pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov dva dny po zveřejnění výroku Bartíka označil slovem „svině“. Mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček Bartíka tituloval souslovím „lidský odpad“. Lékaři několikrát zopakovali, že Zeman rakovinou netrpí, což podle soudce také přispělo k prezidentově satisfakci.

„Tyto početné satisfakce žalobci poskytnuté snížily potřebu další náhrady nemajetkové újmy. Kupříkladu pokud by si žalobce (Miloš Zeman) nezjednal svémocí určitou satisfakci hrubým vulgárním označením žalovaného (Svatopluka Bartíka), pak by měl právo na vyšší peněžité zadostiučinění,“ stojí v rozsudku.

Podle advokáta Nespaly však byla autosatisfakce marginální a s výkladem soudu nesouhlasí. Díky pětimilionové částce by si podle něj každý rozmyslel, co tomu druhému řekne. „Úcty ve společnosti neustále ubývá. Morální duch by měl zesílit,“ řekl Nespala.

Spor prezidenta s bývalým politikem

7. listopadu 2017: Tehdejší radní Brna-střed Svatopluk Bartík na svém facebookovém profilu dva měsíce před prezidentskými volbami napsal, že má Zeman rakovinu s metastázemi, nechce se léčit a zbývají mu tři až sedm měsíců života.

únor 2019: Policie bývalého radního vyšetřovala pro podezření z pomluvy.

11. února 2019: Státní zástupce Arne Nekula zamítl stížnost Hradu proti odložení trestního stíhání. Bartíkovi tak definitivně nehrozí trestní stíhání. Případ zůstal jen v rovině civilního sporu.

4. září 2019: Městský soud v Brně začal projednávat prezidentovu žalobu kvůli ochraně osobnosti. Hlava státu žádala omluvu a pětimilionové odškodné.

21. července 2020: Soudce dal prostor oběma stranám pro písemné vypracování závěrečných řečí.

11. září 2020: Podle nepravomocného rozsudku brněnského městského soudu se Bartík musí prezidentovi za své výroky omluvit a zaplatit mu 250 000 korun. Prezident i Zeman se proti tomu odvolali.

7. dubna 2021: Odvolací Krajský soud v Brně potvrdil výši odškodného pro prezidenta. Bartíkovi ale snížil platbu za náklady řízení.

Reklama

Související témata:

Doporučované