Hlavní obsah

Poutní dům u kláštera v Králíkách je po nákladné rekonstrukci

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Poutní dům u Kláštera Hora Matky Boží v Králíkách na Orlickoústecku je po nákladné generální rekonstrukci.

Článek

„Dřív objekt nabízel jednoduché turistické ubytování, dnes je tam 27 pokojů s vlastním sociálním zařízením,“ řekl biskupský delegát Karel Moravec.

Dělníci bourali vnitřní zdi, nechali jen některé příčky. Po rekonstrukci je nová střecha i okna, obnovená je kaple. Tři pokoje jsou bezbariérové, stejně jako celý dům.

„Je tam úplně nový výtah, který tam dřív nebyl. Jsou tam dvě propojitelné restaurace, každá má 40, 50 míst, dva přednáškové sály, kapacita je tam 67 lůžek, jsou tam přistýlky, šest pokojů jsme nechali pro školy v přírodě, lyžařské výcviky mají společnou sociálku pro děti, je tam herna pro děti,“ řekl Moravec.

Poutní dům je pro všechny, kdo přicházejí se slušným a dobrým úmyslem, dodal Moravec. „Poutníci, turisté. Teď tam byla velká svatba. Hosté tam spí, mají hostinu, v kostele mají svatbu,“ řekl Moravec.

Rekonstrukce začala v listopadu 2019, první etapa měla skončit v květnu 2020, ale pandemie plány posunula. Restaurace se na sezonu otevřela, ale protipandemická opatření její provoz zase loni na podzim zavřela. Ubytování chtěla církev spustit na Vánoce v roce 2020, což možné nebylo. Až letošní letní sezonu je téměř vše bez omezení, uvedl Moravec.

Biskupství královéhradecké opravy zaplatilo ze státních náhrad za nevydaný majetek. Stály kolem 50 milionů korun. Připravují se i opravy kláštera, jdou ale pomalu. Například Pardubický kraj omezil letos kvůli dopadům pandemie dotace, uvedl Moravec.

„I s vlastní spoluúčastí je to složitější, když koronavirus zamezil účast lidem na bohoslužbách a turistům, poutníkům cestovat, nebyly ani tyhle příjmy. Stavební povolení máme prodloužené do konce příštího roku. Chtěl bych, aby bezbariérový vstup se vším všudy byl kolaudovaný do roka a čtvrt. Potřebujeme ještě dva tři miliony,“ řekl Moravec.

Turistický ruch se v červenci již obnovil. Jezdí ale jen čeští turisté, zahraničních je minimum. Před koronavirem navštěvovali klášter hodně Poláci, kteří to mají blízko. V minulosti byla odhadem čtvrtina lidí z ciziny, teď to jsou jednotlivci, řekl Moravec.

Královéhradecká diecéze komplex převzala v roce 2013 od řádu redemptoristů. Poutní komplex založil na sklonku 17. století králický rodák Tobias Jan Becker. Celý areál i s kostelem byl dokončen v roce 1710. V polovině 19. století klášter vyhořel. Z barokní výzdoby mnoho nezůstalo. Opravy trvaly pouhý rok, vybavení se obnovilo až na konci století v novorenesančním stylu.

Reklama

Související témata:

Doporučované