Hlavní obsah

Povinné respirátory v MHD? Blatný se rozhodne příští týden

Foto: Shutterstock.com

Respirátor kategorie FFP2.

Reklama

Ministr zdravotnictví Jan Blatný se příští týden rozhodne, zda navrhne povinné nošení respirátorů v obchodech a hromadné městské dopravě.

Článek

Skupina vedená hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou během nadcházejícího týdne vypracuje analýzu, zda je v Česku možné zavést povinnost užívání respirátorů třídy FFP2 na rizikových místech.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný pak rozhodne, jestli bude povinnost respirátory v MHD a obchodech navrhovat. „Jestli návrh podám, budu vědět příští týden,“ řekl Blatný v diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce.

Vláda čeká, jak si se zavedením povinných respirátorů poradí Německo a Rakousko. Kabinet chce, aby stejné opatření v Česku v případě zavedení neznamenalo pro občany finanční zátěž.

„Pokud nezajistíme, že respirátory dokážeme dostat mezi lidi za přijatelnou cenu, tak nemá cenu dělat toto nařízení,“ dodal Blatný.

Respirátory přitom podle odborníka na filtrační vlastnosti materiálů nemusí reálně fungovat tak dobře, jak slibují. „Testuje se aerosolem, jehož částice jsou větší než koronavirus,“ řekl pro Radiožurnál v sobotu Vladimír Ždímal z Ústavu chemických procesů Akademie věd.

„Pokud respirátor bude velmi dobře těsnit na tváři toho, kdo ho nosí, tak ochrana nositele bude vyšší než u běžné látkové roušky. Ale podle našich zkušeností je reálná účinnost i velmi kvalitních respirátorů podstatně nižší, než je deklarovaná,“ řekl Ždímal.

Zákazníci začali respirátory vykupovat už nyní, protože se obávají zvýšení jejich ceny ve chvíli, kdy se stanou nedostatkovým zbožím. Podobně tomu bylo na jaře, kdy se i ceny běžných papírových ústenek šplhaly na desítky korun za kus.

Vláda si je vědoma toho, že respirátory, které mnohdy stojí i kolem stokoruny za kus, by mohly být pro část Čechů nedostupné. „V žádném případě se toto nestane něčím, co by vedlo k hmotné nouzi těch, kteří na tom jsou špatně,“ slíbil Blatný.

Vláda by se proto v případě zavedení povinnosti chtěla inspirovat v sousedním Rakousku, kde stát uzavřel dohodu s některými obchodními řetězci, aby prodávaly respirátory za nízkou cenu. „Prodávají s minimalizací nákladů na nákupní cenu, která vychází kolem jednoho eura. Zároveň garantují, že budou k dispozici,“ popsal Blatný, podle nějž Rakušané zvažují i odpuštění zdanění těchto položek.

Reklama

Doporučované