Hlavní obsah

Povodí Moravy v březnu zahájí rekonstrukci Plumlovské přehrady

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Povodí Moravy v březnu zahájí další etapu rekonstrukce vodní nádrže Plumlov na Prostějovsku, která zajistí bezpečný a spolehlivý provoz vodního díla i v případě desetitisícileté povodně.

Článek

„Modernizace přelivu a opevnění břehu bude stát 31 milionů korun a zabere 1,5 roku. Práce výrazně nenaruší rekreační sezonu na vodní nádrži,“ sdělil generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

„Smyslem připravovaných opatření je bezpečné převedení extrémních povodní a prodloužení životnosti Plumlovské přehrady. Po 80 letech bezproblémového provozu si nádrž tyto úpravy zaslouží,“ uvedl Gargulák.

Přípravné práce začnou v březnu a potrvají do podzimu 2022. Modernizace si podle Garguláka vyžádá pouze částečné snížení hladiny, které je nezbytné i pro plánované práce na přemostění přítoku do vodní nádrže. Tuto stavební akci připravuje město Plumlov.

Vodní nádrž bude i při opravách dál sloužit rekreaci. „Průběh prací jsme velmi pečlivě naplánovali, tak aby nádrž mohla sloužit ke koupání a další rekreaci. Práce navíc koordinujeme s investiční akcí města Plumlov na přemostění přítoku do nádrže. Nádrž nebudeme vypouštět, pouze snížíme hladinu,“ uvedl investiční ředitel Povodí Moravy Tomáš Bělaška. Díky snížení hladiny zůstane při modernizaci v případě povodní zachována ochrana majetku a zdraví obyvatel pod hrází.

Hlavní funkcí vodního díla Plumlov je snižování povodňových průtoků a zlepšování minimálních průtoků říčky Hloučela v období sucha. Plumlovská přehrada byla kvůli čištění dna a opravě hráze v závěru roku 2009 vypuštěna a na podzim 2013 bylo po dokončení stavebních prací zahájeno její napouštění. Povodí Moravy do čištění dna a opravy hráze přehrady investovalo zhruba 270 milionů korun. Díky investici se zlepšila kvalita vody v přehradě.

Reklama

Doporučované