Hlavní obsah

Povodně hrozí v noci nově i v okolí Moravské Třebové a Mohelnice

Foto: HZS ČR

Ilustrační fotografie.

Reklama

Extrémní nebezpečí povodní kvůli vydatnému dešti nově hrozí také v okolí Moravské Třebové na Svitavsku a Mohelnice na Šumpersku.

Článek

Třetího nejvyššího stupně povodňové aktivity tam mohou řeky v některých místech dosáhnout od půlnoci na středu. Uvedl to dnes Český hydrometeorologický ústav. V pondělí informoval o stejném nebezpečí pro Chrudimsko a Pardubicko, v platnosti je tam od dnešních 21:00.

Podle předpovědi má do noci na čtvrtek pršet na většině území České republiky a zejména na severu mají být srážky vydatné, v úhrnech při nich může za 24 hodin místy spadnout až 80 milimetrů. Ve polohách nad 700 metrů nad mořem budou srážky smíšené nebo sněhové. Na horách na severu a severovýchodě území napadne od deseti do 30 centimetrů sněhu. Sníh ale bude mokrý a těžký a může lámat stromy, upozornili meteorologové. Současně doplnili, že mokrý sníh se přechodně může vyskytnout i ve středních polohách, zejména na Českomoravské vrchovině.

Foto: ČHMÚ

Největší riziko panuje v červeně označených oblastech.

Vzhledem k očekávaným srážkám se v noci na středu a během středy podle meteorologů zvednou hladiny řek. Na tocích v povodí Odry, Moravy, Bečvy, horního Labe, Jizery a Sázavy dosáhnou až druhého povodňového stupně. „V povodích středního Labe a horní Moravy, kde je půda více nasycena vodou, může být ojediněle překročen i nejvyšší třetí stupeň. V důsledku dotoku se pak budou zvedat i hladiny na středních a dolních úsecích řek,“ doplnili meteorologové.

Současně varovali, že se voda může valit přes silnice, což zvyšuje riziko aquaplaningu. „Při silném dešti je třeba snížit rychlost jízdy autem a jet velmi opatrně. Nevjíždět do proudící vody a zatopených míst,“ dodali.

Reklama

Doporučované