Hlavní obsah

Povodně v USA odřízly jadernou elektrárnu a zatopily strategickou základnu

Nebrasku a Iowu trápí povodně.Video: Esther Beshirová

 

Reklama

Nejméně tři lidé přišli o život, záchranáři evakuovali řadu měst. Hladina řek má dále stoupat.

Článek

Sousedící státy Nebrasku a Iowu na středozápadě Spojených států zasáhly rozsáhlé záplavy. Místní úřady v pondělí oznámily, že povodně odřízly jadernou elektrárnu v Nebrasce a zaplavily velkou část důležité letecké základny Offutt, ve které sídlí strategické velení armády USA.

O život zatím přišli tři lidé. V Nebrasce zahynul muž, který se odmítl nechat evakuovat, další člověk zemřel při pokusu o vyproštění automobilu, který smetl proud mrazivé vody ze silnice. V jihozápadní Iowě v záplavové vlně utonul obyvatel města Riverton. V obou státech nyní platí stav nouze. Záchranáři již evakuovali několik obcí, obyvatelé navíc nemají dostatek pitné vody.

Personál jaderné elektrárny v Brownville musely zásobovat vrtulníky, ale zařízení funguje dál. Podle informací agentury Reuters elektrárna pracuje na plný výkon. Areál letecké základny Offutt u města Omaha je z jedné třetiny pod vodou. Hangáry a budovy základny jsou zatopené, letadla se podle deníku The New York Times přemístila do výše položených částí.

Příčinou záplav je podle meteorologů zimní bouře, která minulý týden zasáhla Skalisté hory. Horská služba během ní musela podniknout stovky záchranných operací. Server BBC uvedl, že podle vědců šlo o tzv. bombový cyklon, počasí podobné hurikánu, při kterém sněží i prší. Tající sníh posléze rozvodnil místní velké řeky, jejichž hladiny stouply na rekordní úroveň. Nápor vody prorazil několik přehrad.

Podle předpovědí překročí venkovní teplota v příštích dnech deset stupňů Celsia, což hladinu řek ještě zvýší, protože dál bude odtávat sníh. V ohrožení jsou především obce podél řeky Missouri na hranicích Nebrasky a Iowy. V úterý má hladina řeky stoupnout až na 15 metrů. To je o 30 centimetrů výše než při rekordu v roce 2011.

Národní meteorologický úřad varoval, že hladiny řek budou stoupat až do konce tohoto týdne. Viceprezident Spojených států Mike Pence oznámil, že v úterý odcestuje do Nebrasky, aby zjistil rozsah škod.

Reklama

Doporučované