Hlavní obsah

Požadavky firem sídlících v Technologickém parku změnil koronavir

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Koronavirová pandemie změnila požadavky inovačních a technologických firem sídlících v brněnském Technologickém parku. Areál nabízí menší plochy k pronájmu a upravuje prostory pro práci venku.

Článek

Za uplynulý rok registruje Technologický park meziroční nárůst zisku, uvedla dnes v tiskové zprávě ředitelka strategického rozvoje a marketingu Jitka Sládková.

Pandemie podle ní nezasáhla park odchodem velkých korporací, ale zvýšila tlak na efektivitu. „Před pandemií byl zaplněn z více než 97 procent, přičemž současná obsazenost se pohybuje kolem 90 procent. Podle předběžných hospodářských výsledků za rok 2020 překonáme úroveň zisku z roku 2019, která byla 67 milionů korun,“ uvedla Sládková.

I když nyní mnoho lidí pracuje z domova, společnosti počítají s osobní přítomností zaměstnanců. „Roste požadavek na takové plochy, kde mohou zaměstnanci kooperovat společně v jednom prostoru, ale při zachování dostatečných rozestupů. Zároveň by jednotlivé týmy měly být od sebe odděleny, aby byla zachována pravidla bezpečnosti zdraví a aby se lidé vzájemně nerušili,“ dodala Sládková.

Významným trendem je přesun části práce do venkovních prostor. „Na jarní a letní sezonu připravujeme mnoho nových prvků umístěných v zeleni. Chystáme relaxační lehátka u jezírka a v zeleni u univerzity a také několik prvků vhodných jak k práci, tak k odpočinku. Cílem je pracovat na čerstvém vzduchu a přitom v kreativním prostředí. Práci venku usnadní místa, kde si mohou lidé dobíjet svá mobilní zařízení přes USB kabely. Připravujeme i prvky, které budou využívat solární energii,“ uvedl provozní ředitel parku Jiří Machát.

Technologický park existuje přes 20 let a pronajímá 60.000 metrů čtverečních kanceláří. K dispozici má ještě 60.000 metrů čtverečních pro stavbu kanceláří a dalších 60.000 metrů má sloužit podle územního plánu pro bydlení. Sídlí tam výzkumné a inovativní firmy. Jednu akcii vlastní Vysoké učení technické v Brně, zbytek město, jehož vedení však zvažuje prodej části nebo všech akcií. Důvodem možného prodeje jsou propady příjmů v rozpočtu města kvůli pandemii koronaviru. Zatím vzniká znalecký posudek, který ocení hodnotu akcií.

Reklama

Související témata:

Doporučované