Hlavní obsah

Pozastavil dotaci firmě z Agrofertu a narychlo skončil ve státním fondu. Ztratil důvěru, napsal ministr

Foto: vlada.cz

Ministr životního prostředí Richard Brabec komentoval případ úředníka, kde pozastavil dotaci firmě z Agrofertu.

Reklama

Ministr životního prostředí Richard Brabec se prvně vyjádřil k případu úředníka Lea Steinera, který na začátku září nedobrovolně skončil ve státním fondu.

Článek

Na Státním fondu životního prostředí během léta narychlo skončil náměstek Leo Steiner.

A to krátce poté, co pozastavil vyplacení dotace pro firmu z koncernu Agrofert. O tomto svém kroku poté informoval novináře, a tím tak porušil předpisy tohoto fondu.

Nyní – pár týdnů poté, co Steiner ne úplně dobrovolně z fondu odešel – jeho případ prvně okomentoval ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

V reakci na interpelaci poslance Františka Elfmarka (Piráti) napsal, že těmito kroky ztratil Steiner důvěru.

„Pan Leo Steiner tato pravidla opakovaně i dle jeho vyjádření vědomě porušoval. Jeho mediální vystupování pak dále vedlo ke ztrátě důvěry v jeho objektivní, nestranný a nezávislý výkon služby představený ve služebním úřadu,“ uvedl Brabec.

Odchod náměstka Steinera přímo souvisel s pozastavením dotace pro lihovarnický podnik Ethanol Energy z Kutnohorska. Tato firma z koncernu Agrofert měla problémy se zápachem šířícím se z její výroby a dělala kvůli tomu změny.

Vyšly na celkem 21 milionů. Zhruba deset milionů z této částky měl doplatit právě Státní fond životního prostředí. Kvůli rozhodnutí Steinera si firma na poslední část dotace ve výši asi jednoho milionu bude muset počkat.

E-mail s projevem ministra Brabce

Steiner po svém odchodu z fondu Seznamu řekl, že před zmíněným rozhodnutím o pozastavení dotací žádal ještě o radu právníky fondu. Uvedl však, že mu na dotazy týkající se pozastavení výplaty peněz ani za téměř dva měsíce neodpověděli.

Brabec nyní napsal, že ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman rozhodl, že tyto informace již nedostane Steiner, ale jeho nástupce.

„Nejdříve do médií přes tiskovou mluvčí sdělí, že kdybych neodešel z fondu, tak bych na svoje dotazy obdržel odpovědi, a nyní se dozvídám, že ředitel vydal zákaz mi tyto odpovědi poskytnout,“ prohlásil Steiner.

Podle poslance Elfmarka se Steiner jen řídil standardními postupy. „Státní správa by teoreticky měla být nezávislá a svých nejlepších odborníků si vážit, nicméně místo toho úředníci mohou mít obavu, že budou muset odejít, pokud se budou řídit závaznými předpisy stejně jako Leo Steiner,“ uvedl Elfmark.

Poté, co Steiner z fondu odešel, se rozpovídal i o e-mailu, který ředitel tohoto fondu Petr Valdman poslal. Dostali ho všichni zaměstnanci a šéf fondu jim poslal odkaz na projev ministra životního prostředí Richarda Brabce a doporučil jim, aby si ho přečetli.

Šlo o přepis ministrova projevu z Poslanecké sněmovny, kde se člen vlády premiéra Andreje Babiše ostře opřel do práce auditorů Evropské komise, kteří v předběžné zprávě kritizovali přidělování dotací holdingu Agrofert.

Kontroloři, jak známo, dospěli k závěru, že posílání evropských peněz na účty Agrofertu není v pořádku kvůli střetu zájmů Andreje Babiše. Muže, který stojí v čele vlády a podle názoru auditorů je stále rozhodující osobou v Agrofertu, i když firmy z holdingu momentálně odložil do svěřenských fondů.

„Všem zaměstnancům fondu byl zaslán projev ministra v Poslanecké sněmovně věnující se této problematice s tím, že si to máme přečíst,“ řekl Seznamu Steiner, který má pro ředitelův e-mail svoji interpretaci: „Tím nás nepřímo ovlivňoval, abychom zaujali postoj, který by byl v souladu s vedením ministerstva a vlády.“

Ředitel Valdman po odchodu Steinera uvedl, že se nebude k jeho slovům již vyjadřovat.

Pro pozastavení dotací prý není důvod

Ministr Brabec v dopise zaslaném poslanci Elfmarkovi také uvedl, že v současné době není důvod, aby se pozastavilo vyplacení evropských nebo národních dotací společnostem z koncernu Agrofert.

Podle Brabce by mohly úřady v této souvislosti udělat nějaké kroky až v případě, že do Česka přijde konečná auditní zpráva z Evropské komise.

„V tomto okamžiku mi navíc není známo, že by existovalo pravomocné rozhodnutí kompetentního orgánu správního nebo činného v trestním řízení stvrzující, že došlo nebo mohlo dojít k prokazatelnému střetu zájmů, které jediné by mohlo zrušit dosud zcela legitimní nárok na podporu příjemce dotace s již vydaným právním aktem o poskytnutí podpory,“ uvedl ministr Brabec.

Poslanec Elfmark prohlásil, že pozastavení financování v případě podezření z porušování zákona je zcela běžným postupem.

„Ministr uvádí, že nemá k dispozici ‚pravomocné rozhodnutí’, aniž by upřesnil, co tím má na mysli, a hlavně toto není standardní postup,“ doplnil Elfmark.

Steiner pak připomněl, že až bude finální auditní zpráva Evropské komise hotová, tak pak již nebude možné použít preventivní nástroj – pozastavení financování – ale pouze případně žádat o vrácení dotace.

Reklama

Doporučované