Hlavní obsah

Pozůstalý z Vrbětic odmítl Zemanovu řeč. „Takto by prezident mluvit neměl“

Foto: Tomáš Škoda, Seznam Zprávy

Vrbětice dnes.

Reklama

Ondřej Havránek, syn jednoho ze dvou zaměstnanců firmy Imex Group, kteří zahynuli při první explozi, dnes odmítl projev prezidenta Miloše Zemana. „Z pozice prezidenta by vyjádření mělo vyznívat zcela jiným způsobem,“ uvedl.

Článek

Ve Vrběticích by se měla konat pieta za účasti ústavních činitelů, která by uctila památku dvou obětí výbuchu munice v roce 2014. Toto přání dnes v pořadu Otázky Václava Moravce vyslovil Ondřej Havránek, syn jednoho ze dvou zaměstnanců firmy Imex Group, kteří zahynuli při první explozi. Havránek se také ohradil proti slovům prezidenta Miloše Zemana, který bere stejně vážně vyšetřovací verzi o účasti ruské tajné služby na výbuchu i tu, podle níž munice explodovala v důsledku neodborné manipulace. Havránek chce proto napsat prezidentovi otevřený dopis.

Prezident Zeman podle Havránka způsobem, jaký situaci prezentuje, zpochybňuje práci orgánů činných v trestním řízení, Národní centrály organizovaného zločinu i Bezpečnostní informační služby. „Z pozice prezidenta by vyjádření mělo vyznívat zcela jiným způsobem,“ uvedl Havránek.

Havránek, který v této souvislosti do médií promluvil poprvé, uvedl, že případná pietní akce by měla vzdát čest obětím výbuchů i všem, kterých se tragická událost dotkla. Vznik pietního místa ve Vrběticích později podpořil i další host pořadu, Bohuslav Sobotka, který byl v roce 2014 premiérem.

+10

Podle Havránka dosud pozůstalí jednali pouze s vyšetřovateli případu. Představitelé vlády nikoho z rodin obětí výbuchu během posledních dní nekontaktovali. Havránek ale od vlády ani nic takového neočekává a neví, co by mělo být předmětem jednání. „Očekávám jen to, že budou podniknuty všechny možné kroky k tomu, aby viníci události byli potrestáni,“ řekl. Potrestáním viníků by se pro něj bolestná událost alespoň zčásti uzavřela.

„Já tím, že jsem do toho osobně zainteresován, tak jsem sledoval vše, co vyšlo ve veřejných zdrojích a mnohokrát byl zveřejněn jakýsi časový sled těch událostí,“ uvedl Havránek v reakci na Zemanova slova o dvou vyšetřovacích verzích. „Pokud se tedy pan prezident mohl seznámit s časovým sledem té události, už pouze z tohoto by musel usoudit, že v tak krátkém časovém sledu, když náš otec odjel z jednoho místa, ve kterém pracoval a odjel do skladu číslo 16, který následně explodoval, uběhla tak krátká doba, že je vyloučeno, aby tam buď otec, nebo popřípadě jeho kolega Petřík mohli s něčím neopatrně nakládat,“ řekl Havránek. Dodal také, že druhá exploze nastala 3. prosince. Tedy v době, kdy byl jeho otec víc než měsíc po smrti, a nedovede si představit, jak by tam tak mohlo fungovat nedbalostní zavinění.

Havránek plánuje také napsat otevřený dopis premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Ten má být reakcí na Babišovo vyjádření, kdy událost ve Vrběticích označil jako „útok na zboží“. Havránek následnou Babišovu omluvu „z části bere“, ale má za to, že premiér by z pozice své funkce měl být ve vyjadřování v této kauze opatrnější. V dopise chce parafrázovat úterní usnesení Sněmovny a vyzvat premiéra a vládu k podniknutí veškerých možných kroků k objasnění příčin výbuchu. Vláda by podle něj měla rovněž požadovat finanční náhradu a odškodnění z ruské strany.

„Poslanecká sněmovna odsuzuje teroristické útoky speciálních jednotek ruské vojenské zpravodajské služby, organizované na území České republiky, vedoucí k násilné smrti českých občanů, k rozsáhlému zničení soukromého majetku a veřejných hodnot včetně devastace okolí muničních skladů, které považuje za nepřijatelné porušení svrchovanosti České republiky, mezinárodního práva a akt nepřátelství a agrese,“ uvádí se v usnesení, které schválila v úterý Sněmovna ohledně podezření, že za výbuchy stojí agenti ruské tajné služby GRU. Poslanci také požádali vládu, aby poskytl „součinnost při vymožení adekvátního odškodnění vůči zodpovědným osobám a případně zodpovědnému státu“.

Reklama

Související témata:

Doporučované