Hlavní obsah

Práce na druhé etapě okruhu Žabovřeská v Brně začnou za měsíc

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Stavba velkého městského okruhu Žabovřeská v Brně míří do druhé etapy. Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) chce stavbu zhotoviteli předat na přelomu listopadu a prosince.

Článek

Tramvajová výluka linky 1, která může trvat až dva roky, začne podle předběžného termínu v lednu příštího roku. Ředitel brněnského závodu ŘSD David Fiala dnes novinářům řekl, že je to nejvýznamnější stavba v Brně za posledních deset let. Náklady přesahují dvě miliardy korun.

První etapa se soustředila především na rozšíření Žabovřeské ulice do čtyřpruhového uspořádání v úseku od mimoúrovňové křižovatky Kníničská ke Kamenomlýnskému mostu. Náklady činily 400 milionů korun. Silničáři ji chtějí zprovoznit do konce roku. Nedávno tam vznikla nová lávka pro pěší, které chybí ještě zábradlí.

Ve druhé etapě se dělníci přesunou od úseku od Kamenomlýnského mostu směrem k mimoúrovňové křižovatce Hlinky. „Kvůli úzkému prostoru je nutné v navazujícím úseku přeložit tramvajovou trať do tunelu, který bude dlouhý půl kilometru. Z větší části bude ražený, částečně přesýpaný. Díky posunutí trati vznikne dostatečný prostor pro vybudování čtyřpruhové silnice až k Pisárkám. Součástí stavby je rovněž lávka pro pěší. Z našeho pohledu se s ohledem na skladbu stavebních objektů a charakter území jedná o technicky a koordinačně velmi náročnou stavbu,“ řekl Fiala.

Po předání staveniště zhotoviteli začnou přípravné práce. Pravděpodobně od ledna potrvá zhruba dvouletá tramvajová výluka linky 1, která pojede opravenou Veveří ulicí. Dopravní komplikace Fiala nepředpokládá. „Vedení silniční dopravy bude až na výjimky i nadále v režimu jeden jízdní pruh v každém směru, tedy tak, jak jsou řidiči nyní zvyklí. Budou jen nějaké časově omezené úplné uzavírky,“ dodal Fiala.

Primátorka Markéta Vaňková (ODS) ocenila, že stavba začne ještě letos, i když první zakázku na jaře zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Doplnila, že město přispěje 121 miliony korun. „Tato částka pokryje mohutnou výsadbu zeleně, chodníky, lávku pro pěší, která propojí Wilsonův les a levý břeh řeky Svratky a opravu neogotické kapličky,“ uvedla.

Hotovo má být v polovině roku 2024. Zhotovitelem je sdružení firem Eurovia, Hochtief a Subterra, které zvítězilo i v původní zakázce. Sdružení tehdy nabídlo zhotovení za 1,95 miliardy korun. Nyní předložilo nabídku za 2,03 miliardy.

Silničáři také plánují příští rok na jaře začít pracovat na části velkého městského okruhu Rokytova. Pro ten teprve vybírají zhotovitele.

Reklama

Doporučované