Hlavní obsah

Pracovitý hráč a férový skaut. Osobnosti českého hokeje vzpomínají na zesnulého Václava Burdu

Osobnosti českého hokeje vzpomínají na Václava Burdu.Video: Karolína Bulisová

 

Reklama

Ve věku pětačtyřiceti let zemřel bývalý hokejista a skaut Edmontonu Oilers Václav Burda. Zavzpomínali na něj Slavomír Lener, Filip Chlapík a Pavel Richter, který ho jako trenér vedl ve Spartě Praha.

Článek

Václav Burda odehrál velkou část své kariéry za pražskou Spartu. Právě tam se potkal s Pavlem Richterem, který ho v sezoně 1998/1999 vedl jako hlavní trenér.

„Václav byl neskutečně pracovitý. Dřel pro tým jako celek. Jako hráč a obránce toho pro Spartu udělal mnoho. Je obrovská škoda, že odešel,” zavzpomínal na Burdu Richter.

Do hokejového světa se bývalý obránce výrazně zapsal po ukončení hráčské kariéry. Třináct let působil jako skaut pro Ottawu Senators z NHL. Právě tam byl v úzkém kontaktu se současným šéftrenérem hokejového svazu Slavomírem Lenerem.

„Měli jsme k sobě blízko i díky době, kdy jsem působil v NHL a on působil v roli skauta Ottawy. Vždy jsem ho bral jako hráče a skauta, který je velice férový a pracovitý. Prostě měl všechna nej,” uvedl pro Seznam Lener. „Chtěl jsem, aby se dal na trenérskou kariéru. Byl by podle mě vynikajícím trenérem mládeže. Věděl, jak přistupovat k mládeži a jak ji vychovávat,” popsal Lener.

V roce 2015 draftovala Ottawa ve druhém kole i českého útočníka Filipa Chlapíka. Ačkoliv se Burda specializoval na hráče z evropských lig a Chlapík už v mládežnických letech hrál v zámoří, tak spolu byli v kontaktu.

„Na mě byl vždy milý, vždycky sršel pozitivní náladou. Byl to bezvadný člověk. Bylo vidět, že miloval to, co dělal,” zavzpomínal jednadvacetiletý Chlapík.

Smrt Václava Burdy je velmi diskutovaná i v zámořských médiích. Ottawa i Edmonton na svého skauta zavzpomínaly na sociálních sítích. I ostatní skauti se shodují na tom, že šlo o jednoho z nejférovějších a nejpoctivějších lidí v oboru.

Reklama

Doporučované