Hlavní obsah

Pracovní skupina má připravit referendum o parkovacích zónách v Říčanech

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Zastupitelé Říčan se usnesli na vytvoření pracovní skupiny, která připraví referendum o parkovacích zónách. Jeho vyhlášení zatím neodsouhlasili. Otázka navržená přípravným výborem totiž odporuje stanovisku ministerstva vnitra.

Článek

Podle ministerstva vnitra záležitosti kolem regulace dopravy nepatří do samostatné působnosti obce. Vedení města předloží návrh na vypsání referenda, až pracovní skupina vymyslí otázku, která nebude v rozporu s názorem ministerstva. Parkovací zóny, které platí v Říčanech od srpna, mají řadu odpůrců. Referendem chtějí dosáhnout jejich zrušení.

Zastupitelé ve středu dospěli k dohodě po více než tříhodinovém jednání, řadu pozměňovacích návrhů odmítli. Neschválili například návrh na uspořádání referenda s původní otázkou ani návrh, že se referendum konat nebude. Diskusi před hlasováním provázela konfrontační atmosféra, hlasitě se do ní zapojovala i veřejnost. Místostarostka Hana Špačková (Klidné město) dokonce jednomu z účastníků pohrozila, že ho nechá vyvést, nebude-li se chovat kulturně. Zasedání zastupitelstva předcházel protestní mítink asi 40 lidí před radnicí. Někteří demonstranti měli trička s nápisy „Nechci zóny“. Přicházející zastupitele, kteří veřejně podpořili myšlenku referenda, vítali potleskem.

Vyhlášení referenda požadují odpůrci zón, kteří sebrali přes 3000 podpisů pro jeho uspořádání. Podle nich opatření nepřinesou nová místa a jsou jen další nepřímou daní. Starosta David Michalička (Klidné město), který se jednání kvůli karanténě účastnil on-line, uvedl, že se vyhlášení referenda nebrání. Chce však, aby bylo v souladu se zákonem.

Zastupitelé na základě přijatého usnesení pověřili tajemníka městského úřadu k vytvoření pracovní skupiny pro formulaci vhodné otázky o parkování, na jejímž základě bude možné místní referendum vyhlásit a kterou předem odsouhlasí ministerstvo vnitra. V pracovní skupině budou i zástupci přípravného výboru a politici napříč zastupitelstvem. Po nalezení otázky vedení města předloží návrh na vyhlášení referenda s termínem nejpozději do 90 dnů.

Parkovací zóny mají podle radnice zajistit víc volných parkovacích míst a přispět ke zklidnění dopravy ve městě. Podle odpůrců je však rozdělení města do devíti parkovacích oblastí nesrozumitelné a složité. Kritizují i omezení rychlosti na 30 kilometrů v hodině, instalaci zpomalovacích prvků v menších ulicích a vyznačení parkovacích míst. Střídavé parkování na pravé a levé straně ulice podle nich komplikuje průjezd záchranné službě a hasičům. Michalička uvedl, že pokud se odpůrcům podaří prosadit zrušení nového parkovacího systému, přijde vniveč přes rok práce mnoha lidí a přibližně 6,5 milionu korun z rozpočtu města. Vedení radnice je však podle něj připraveno jednat o úpravách systému.

Reklama

Související témata:

Doporučované