Hlavní obsah

Praha 5 plánuje příští rok další rozšíření parkovacích zón

Foto: město Praha

Ilustrační fotografie.

Reklama

V Praze 5 by se v příštím roce měly dále rozšířit parkovací zóny, a to na sídliště Barrandov a následně na Žvahov, Zlíchov a do starých Hlubočep. Radní k tomu zadali zpracování podkladů.

Článek

Zóny v Praze 5 se postupně rozšiřují od jejich zavedení v roce 2016, loni přibyla například oblast Farkáně, severní část Cibulky nebo Černý Vrch. Od 4. ledna by podle webových stránek Prahy 5 měly začít platit ve zbytku Cibulky a na sídlišti Podbělohorská.

Zpracování studie rozšíření systému na Barrandov schválila rada městské části koncem listopadu. Minulý týden přidala zadání prověřit další rozšíření na Žvahov, Zlíchov a do Hlubočep, kam by se podle vedení radnice mohla parkující auta z Barrandova přesunout. Podklady pro radnici zpracuje firma MOZ Consult, obě analýzy vyjdou dohromady asi na půl milionu korun.

Zóny v Praze 5 byly nejprve zavedeny v centrální oblasti Smíchova, postupně se rozšiřovaly na východ podél Plzeňské ulice, na jih podél řeky i do vilových čtvrtí, jako jsou Malvazinky nebo Košíře. Důvodem postupného rozšiřování je přesun aut do oblastí bez zón.

Zóny placeného stání v metropoli provozuje hlavní město, jejich úpravy tak musí schvalovat městská rada. Dlouholetou praxí je, že vedení magistrátu požadavky městských částí na úpravy zón na svém území akceptuje.

Zóny se v moderní podobě poprvé objevily v roce 1996 v části Prahy 1, kde se snaha o regulaci dopravy objevila již v roce 1982. Následně byly rozšířeny a fungují v Praze 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 13, 16 a 22. Část radnic je nezavedla na celém svém území, ale ve vybraných částech a postupně je rozšiřují.

Reklama

Související témata:

Doporučované