Hlavní obsah

Praha 5 souhlasí s jižní částí projektu Smíchov City

Foto: Baumschlager Eberle Architekten, Pavel Hniliüka Architekti

Smíchov City.

Reklama

Vedení Prahy 5 souhlasí s jižní částí nové čtvrti Smíchov City, kterou na brownfieldu bývalého nákladového nádraží na Smíchově staví developerská společnost Sekyra Group.

Článek

Firma radnici daruje nebo za symbolickou cenu prodá pozemek pro stavbu základní školy. Dohodu minulý týden schválili radní městské části. Společnost začala loni stavět severní část rozsáhlého projektu, ta jižní má zahrnovat ústředí České spořitelny, kancelářské budovy a hotel s obchody.

Jižní část projektu je nyní ve fázi přípravy dokumentace pro územní rozhodnutí. První domy severní části u autobusového terminálu Na Knížecí se začaly stavět loni v září. Celkem má v místě bývalého nákladového nádraží vzniknout téměř 400 000 metrů čtverečních bytových, administrativních, obchodních nebo veřejných ploch včetně kilometrového pěšího bulváru.

Městská část plánuje v nové čtvrti postavit školu, na kterou by měla podle dohody od developera získat pozemky. Podle vyjádření společnosti mají mít hodnotu 82,9 milionu korun. Investor se zároveň zavázal spolupracovat při přípravě školy a jejím napojení na přilehlý park a technickou infrastrukturu. Na předběžnou dohodu mají navázat další právně závazné dokumenty.

Na výstavbu nové čtvrti jsou navázány dopravní stavby, z nichž největší je dopravní terminál u smíchovského nádraží. Ten bude financovat hlavní město a má vyjít na několik miliard korun. Na střeše současného vlakového nádraží, které stát plánuje rekonstruovat, vznikne autobusový terminál. V plánu je také záchytné parkoviště P+R a stavba nové lávky pro pěší na jiném místě, než je stávající.

O povolení stavby nerozhoduje politické vedení Prahy 5, ani jej nemůže přímo ovlivnit. Vydávání územních rozhodnutí a stavebních povolení mají na starosti stavební úřady, které se sice fyzicky nacházejí v budovách úřadů městských částí a organizačně pod ně spadají, jejich rozhodování je však tzv. přenesená působnost státní správy a nesmí se řídit zájmy místních samospráv. Ty nicméně mohou do vedených řízení podávat námitky, případně se odvolávat a jinak právně bránit rozhodnutím, se kterými nesouhlasí.

Reklama

Související témata:

Doporučované