Hlavní obsah

Praha chce nakoupit ubytovny pro lidi bez domova a i další lidi

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Vedení Prahy chce pořídit ubytovny pro dočasné a krátkodobé ubytování například lidí bez domova nebo příslušníků městem podporovaných profesí. Vyplývá to z dokumentu, o kterém budou v pondělí jednat radní.

Článek

V případě jeho schválení radou a zastupiteli by magistrát vypsal soutěž na nákup několika objektů s celkovou kapacitu do 500 ubytovaných. Radní budou v pondělí také schvalovat další půjčku Praze 11 na rekonstrukci ubytovny Sandra.

Radní pro bydlení Adam Zábranský řekl, že ubytovny by měly sloužit z části pro lidi bez domova a další osoby v tíživé životní situaci a částečně pro podporované profese. „Konkrétní rozdělení bude určeno podle nabídek, které budou přihlášeny do soutěže tak, aby nedocházelo k příliš velké koncentraci sociální zátěže na jednom území,“ píše se v dokumentu, který Zábranský předloží radě. O místa v ubytovnách má podle něj zájem městská policie, hasiči a magistrátní odbor školství. Větší zájem než o ubytovny mají nicméně organizace o byty.

„Nákup ubytovacích zařízení hlavním městem Prahou může využít výhodu momentálního poklesu cen nemovitostí tohoto typu,“ píše se dále v dokumentu. Magistrát podle něj oslovil 17 realitních kanceláří a šest vlastníků nemovitostí, z průzkumu vyplynulo pět nabízených nemovitostí s cenou kolem 2,5 milionu korun za jednotku bez kuchyňky a sociálního zařízení a 3,4 milionu za jednotku se zázemím. Cílem je podle dokumentu pořídit několik ubytovacích zařízení s kapacitou 20 až 90 ubytovaných. Z 60 procent by nákup mohl hradit úvěr od Rozvojové banky Rady Evropy, se kterou město jedná.

Radní budou v pondělí také schvalovat další bezúročnou půjčku 100 milionů korun radnici Prahy 11 na rekonstrukci ubytovny Sandra. Na tu již město radnici jednu stomilionovou půjčku poskytlo, stejně jako investiční dotaci 230 milionů korun. Radní minulý týden rovněž potvrdili další dotaci 73 milionů korun, kterou bude muset stejně jako novou půjčku schválit zastupitelstvo. Zábranský řekl, že v případě schválení má jít o poslední peníze, které magistrát na rekonstrukci poskytne. V bývalé ubytovně má vzniknout 174 bytů, z nichž 74 má mít po dobu nejméně deseti let k dispozici magistrát.

Reklama

Související témata:

Doporučované