Hlavní obsah

Praha chce víc stromů, trubky už nemají mít přednost před kořeny

Foto: IPR

Výsadbu nových stromů v ulicích komplikuje fakt, že projektanti s nimi nemusí počítat a nenechávají pro ně místo mezi kabely, trubkami a další infrastrukturou. V momentě, kdy architekt do projektu - například rekonstrukce ulice - nakreslí stromy, jsou první, které se škrtnou.

Reklama

Víc stromů chce do ulic dostat hlavní město Praha. Kořeny alejí by proto napříště měly mít při projektování stejnou váhu, jakou mají dnes trubky vodohospodářů, kabely s elektřinou nebo dráty pulzující internetem.

Článek

Jak řekl šéf pražského Institutu plánování a rozvoje Ondřej Boháč, nyní platná norma bere stromy jako okrasu a nikoliv součást infrastruktury města, takže se s jejich kořeny vůbec nemusí počítat při navrhování rozložení inženýrských sítí. IPR změnu normy navrhl spolu s ministerstvy životního prostředí a pro místní rozvoj.

„Někteří správci sítí jsou přesvědčeni, že stromy mohou být vysazovány pouze tam, kde zbylo místo, a že sítě mají vždy přednost. V podstatě za to může jedna jediná norma, kterou nyní máme šanci změnit,“ dodal Boháč.

Anketa

Norma ČSN 73 6005, která upravuje prostorové vztahy mezi sítěmi, v těchto dnech prochází revizí. Jde proto podle něj o unikátní příležitost upravit ji tak, aby zeleň měla své právoplatné místo ve městě.

Výsadbu nových stromů v ulicích podle IPR a ministerstev komplikuje fakt, že projektanti s nimi nemusí počítat a nenechávají pro ně místo mezi kabely, trubkami a další infrastrukturou. V momentě, kdy architekt do projektu - například rekonstrukce ulice - nakreslí stromy, jsou tak podle Boháče první, které se škrtnou. Úprava normy má vést k tomu, že při umisťování sítí bude nutné brát v potaz i možnou výsadbu.

Foto: IPR

Stromy jsou v moderním městě součástí infrastruktury, nejen pouhou ozdobou. A jsou stejně důležité jako rozvody vody, elektřiny, kanalizace nebo internetu.

„Spolu s Ministerstvem životního prostředí, Ministerstvem pro místní rozvoj a dalšími jsme navrhli úpravu, jež počítá s prostorem nejen pro technickou, ale také pro zelenou infrastrukturu, kterou v ulicích tvoří především zdravé stromy a která se v blízké budoucnosti stane stejně důležitou jako rozvody vody, elektřiny, kanalizace nebo internetu,“ dodává Boháč.

Pokud by se podařilo návrh schválit v navržené formě bez škrtání, znamenalo by to podle Boháče velký krok pro obyvatele českých měst. „Věříme, že se podaří návrh na úpravu normy schválit, protože jen tak umožníme stromům najít důstojné místo k žití ve městě,“ doufá Boháč.

Na centrálním českém náměstí se nakonec kácet nebude.

Stromy jsou podle něj v moderním městě součástí infrastruktury, nejen pouhou ozdobou. A jsou stejně důležité jako rozvody vody, elektřiny, kanalizace nebo internetu. Zároveň je však skeptický ohledně toho, zda návrh projde. „Stromy nemají svoje lobbisty,“ řekl.

Současné vedení Prahy schválilo plán, podle kterého město do roku 2026 vysadí milion stromů. Nejvíce jich bude v lesích na okrajích Prahy, rozšiřovat by se však měly i parky v širším centru. Výsadba nových stromů v ulicích je nicméně ze zmíněných důvodů problematická, například radnici Prahy 3 se v poslední době nepodařilo prosadit alej do rekonstrukce Koněvovy ulice, která začne koncem června.

Reklama

Doporučované