Hlavní obsah

Praha chystá nová testovací místa. První z nich má sloužit turistům

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek.

Reklama

V hlavním městě přibývá nakažených nemocí covid-19 stabilním tempem přibližně 50 denně. Podle náměstka pražského primátora ale testovací kapacity neodpovídají zájmu samoplátců.

Článek

Hlavní místo připravuje ve spolupráci s městskými částmi dalších pět odběrových míst pro samoplátce, kteří se chtějí testovat na nový typ koronaviru. Novinářům to oznámil náměstek primátora Petr Hlubuček.

První z nových testovacích míst má stát na adrese Václavské náměstí 29, a to od pátku 14. srpna. Za 1 750 korun mají zájemci dostat do dvou hodin výsledek PCR testu, za příplatek bude výtěr z nosohltanu vyhodnocen do jedné hodiny, uvedl Hlubuček.

Nově vzniklé odběrové místo v centru bude provozovat laboratoř GHC Genetics, řekl ČTK ředitel společnosti Viktor Furman.

Centrum podle něj magistrát zvolil především proto, aby se bezprostředně po přicestování mohli nechat otestovat turisté, a nešířili tak nemoc v MHD nebo taxi.

Další odběrové místo by v budoucnu magistrát ve spolupráci s radnicí městské části měl podle Hlubučka otevřít v Praze 9, kde radnice městské části ve spolupráci s GHC Genetics odběrové místo v areálu Polikliniky Prosek již dříve provozovala. S dalšími velkými městskými částmi se nyní jedná. Podle Hlubučka budou odběry provádět pracovníci soukromé laboratoře.

V Praze nyní odebírá vzorky na testy na koronavirus deset nemocnic a soukromých laboratoří. Na většině míst testují pacienty indikované hygienickou stanicí i samoplátce.

Odběry provádějí například v Ústřední vojenské nemocnici, v Nemocnici Na Bulovce, ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, v areálu laboratoře Prevedig v Praze 8 nebo na zámku Veleslavín, kde odběry provádí pracovníci společnosti EUC Laboratoře. GHC Genetics také v Praze provádí testy u Polikliniky Prosek v Praze 9.

Roušky v MHD od 1. září

Zároveň zřejmě Praha od září zavede nošení roušek v MHD a v případě zhoršené epidemiologické situace i v obchodech a dalších uzavřených veřejných prostorách.

„Podnikatelé v cestovním ruchu se obávají, že pokud se zpřísní nošení roušek v Praze, mohl by se opět utlumit turistický ruch. Obavy nejsou podle příkladů ze zahraničí úplně namístě,“ řekl Hlubuček s tím, že například ve Španělsku nosí lidé roušky běžně i při vysokých teplotách.

„Nasazení roušek dnes znamená pro turisty spíš zajištění většího bezpečí, nevnímají to jako nějakou šikanu,“ dodal. V Praze jsou nyní roušky povinné v metru a v pobytových a nepobytových zdravotnických zařízeních, tedy například v lékárnách, čekárnách u lékaře a nemocnicích.

Minulý týden se denní přírůstek nakažených nemocí covid-19 v Praze pohyboval kolem padesátky, před týdnem v úterý ale vystoupal na dosud nejvyšších 101 nově potvrzených případů za den. Od konce dubna do druhé poloviny července denní počty nakažených zůstávaly většinou nižší než 20.

Reklama

Související témata:

Doporučované