Hlavní obsah

Praha dá 3,6 milionu korun na dofinancování provozu pohotovostí

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Pražský magistrát dá třem pražským nemocnicím dohromady 3,6 milionu korun. Peníze budou sloužit na dofinancování provozu lékařských pohotovostí.

Článek

„Nemocnicím nestačily finance kvůli sníženému počtu pacientů a nákupu ochranných pomůcek kvůli nemoci covid-19,“ řekla radní Milena Johnová. Pohotovosti jsou v Praze v sedmi nemocnicích. Město má na jejich provoz letos vyhrazeno 35 milionů korun. Pohotovosti musí Praha mít ze zákona.

„Řešíme tím provozní ztráty v důsledku nutnosti pořizovat vybavení jako ochranné pomůcky a dezinfekce pro zvládnutí pandemie covidu. V souvislosti s tím se snížila i návštěvnost, a tím i příjem,“ řekla Johnová.

Peníze dostanou Fakultní nemocnice v Motole, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a Nemocnice Na Bulovce. Každá z nich obdrží 1,2 milionu korun.

Z celkové částky je 31,4 milionu korun účelová neinvestiční dotace na provoz pohotovostí, které město nemocnicím dává. Zbylých 3,6 milionu slouží jako rezerva pro případy hromadného výskytu onemocnění či postižení. Právě k tomu letos došlo a vedení města rozdělení těchto peněz dnes schválilo.

Pražské pohotovosti loni ošetřily 136.823 pacientů, což je o téměř 11 000 méně než předloni. Nejčastěji na pohotovosti lékaři ošetřili dospělé. Více než polovinu ošetřených tvořili Pražané, čtvrtinu Středočeši a zbytek obyvatelé jiných krajů a cizinci. Péče byla loni poskytována v sedmi zařízeních a Prahu vyšla na 25,7 milionu korun.

Pohotovost funguje ve fakultních nemocnicích v Motole, Všeobecné fakultní nemocnici na Karlově náměstí, na Vinohradech a v Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích. Dále pak je v Thomayerově nemocnici a Nemocnici Na Bulovce a v Městské poliklinice Praha.

Reklama

Související témata:

Doporučované