Hlavní obsah

Praha dá 3,6 milionu korun na dofinancování provozu pohotovostí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Pražský magistrát dá třem pražským nemocnicím dohromady 3,6 milionu korun. Peníze budou sloužit na dofinancování provozu lékařských pohotovostí.

Článek

„Nemocnicím nestačily finance kvůli sníženému počtu pacientů a nákupu ochranných pomůcek kvůli nemoci covid-19,“ řekla radní Milena Johnová. Pohotovosti jsou v Praze v sedmi nemocnicích. Město má na jejich provoz letos vyhrazeno 35 milionů korun. Pohotovosti musí Praha mít ze zákona.

„Řešíme tím provozní ztráty v důsledku nutnosti pořizovat vybavení jako ochranné pomůcky a dezinfekce pro zvládnutí pandemie covidu. V souvislosti s tím se snížila i návštěvnost, a tím i příjem,“ řekla Johnová.

Peníze dostanou Fakultní nemocnice v Motole, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a Nemocnice Na Bulovce. Každá z nich obdrží 1,2 milionu korun.

Z celkové částky je 31,4 milionu korun účelová neinvestiční dotace na provoz pohotovostí, které město nemocnicím dává. Zbylých 3,6 milionu slouží jako rezerva pro případy hromadného výskytu onemocnění či postižení. Právě k tomu letos došlo a vedení města rozdělení těchto peněz dnes schválilo.

Pražské pohotovosti loni ošetřily 136.823 pacientů, což je o téměř 11 000 méně než předloni. Nejčastěji na pohotovosti lékaři ošetřili dospělé. Více než polovinu ošetřených tvořili Pražané, čtvrtinu Středočeši a zbytek obyvatelé jiných krajů a cizinci. Péče byla loni poskytována v sedmi zařízeních a Prahu vyšla na 25,7 milionu korun.

Pohotovost funguje ve fakultních nemocnicích v Motole, Všeobecné fakultní nemocnici na Karlově náměstí, na Vinohradech a v Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích. Dále pak je v Thomayerově nemocnici a Nemocnici Na Bulovce a v Městské poliklinice Praha.

Související témata:

Doporučované