Hlavní obsah

Konference SZ Byznys: Trh hypoték mohou brzdit nové bariéry

Sledujte debatu uspořádanou v rámci konference Reality, nebo akcie? Jak zhodnotit peníze v roce 2024.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Úrokové sazby ČNB klesají a nemovitostní trh ožívá. Díky nižším sazbám jsou sice hypotéky dostupnější a zájem o byty tak stoupá, samotných nemovitostí ale příliš nepřibývá. Sledujte debatu významných hráčů na trhu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Investiční projekty v českém stavebnictví se loni téměř zastavily. Kvůli vysokým úrokovým sazbám developeři brzdili své plány, a výstavba v tuzemsku tak výrazně oslabila. Hypotéku si vzalo nejméně lidí za poslední tři roky. Celkový objem nových smluv meziročně klesl kvůli vysokým úrokům na úvěrech o 17 procent.

Poté, co Česká národní banka (ČNB) snížila úrokové sazby, zlevňují i hypotéky a trh znovu začíná ožívat. Objem nově poskytnutých úvěrů v období od března 2023 do února 2024 dosáhl 136 miliard korun. Za stejné předchozí období loni to přitom bylo jen 127 miliard.

Experti se pustili do debaty ohledně délky fixace hypoték. Šéf Moneta Money Bank Tomáš Spurný popsal situaci, kdy lidé doufají, že sazby budou klesat ještě více, a proto uzavírají spíše kratší fixace na jeden až tři roky. Podle bankéře to ale není nejlepší cesta. V souhrnu totiž za kumulaci kratších fixací podle něj zaplatí více.

Navíc upozornil na to, že ČNB na banky tlačí, aby při refinancování stávajících hypoték neprodlužovaly jejich splatnost, čímž se lidem snižují náklady. Právě to Spurný označil za novou brzdu na trhu s hypotékami.

Spurný také prohlásil, že banky by měly usilovat o to, aby stát začal opět více dotovat hypotéky. To by podle něj trh ještě více oživilo. To ale naprosto odmítl Zdeněk Tůma, spoluzakladatel IRQ Funds a bývalý guvernér ČNB. „Takový krok by jen zvyšoval poptávku a přiléval olej do ohně,“ řekl Tůma. Podle něj by dotace od státu deformovaly cenu nemovitostí, kterou má určovat trh, a stát by měl spíše usilovat o urychlení výstavby.

Padly také výroky, že vliv na cenu hypoték bude mít vzájemná konkurence mezi bankami. To si ale například Spurný nemyslí. Podle něj jsou české banky pod tlakem svých „matek“ v zahraničí a ty od nich chtějí vyšší ziskovost.

Bankéř Tomáš Spurný před nedávnem prohlásil, že úroky u hypotéky by mohly spadnout níž, než se čekalo, a podle šéfa Moneta Money Bank by se letos mohly dostat pod čtyři procenta.

„Myslím si, že pokud se repo sazba dostane na tři procenta ke konci tohoto roku, tak se můžeme dostat pod čtyři procenta na konci roku. Má to však mnoho ale,“ řekl Spurný v pořadu Inside Talks.

Loňský objem 150 miliard v hypotékách by letos mohl vyrůst na 200 miliard korun.

A také developeři cítí optimismus – čekají návrat klientů s hypotékami a tvrdí, že byty by letos mohly kvůli zájmu opět zdražovat. Central Group například plánuje znásobit objem výstavby a také Skanska Residential potvrzuje výrazné oživení na trhu s byty a plánuje dát do prodeje víc jednotek než loni.

Byty a hypotéky po inflační vlně

Hosty debaty Seznam Zpráv jsou:

Dušan Kunovský, developer, majitel společnosti Central Group,

Michael Pupala, generální ředitel Modré pyramidy,

Tomáš Spurný, šéf Moneta Money Bank,

Zdeněk Tůma, spoluzakladatel IRQ Funds, bývalý guvernér ČNB.

Budou Češi opět ve velkém investovat do nemovitostí? Jak jsou na případný zájem připraveni developeři a jak se bude vyvíjet cena?

Jak velký podíl bude hrát refinancování hypoték a změní se spolupráce bank se zprostředkovateli? Na tyto otázky hledá odpovědi první blok konference Seznam Zpráv. Diskutovat budou developer a majitel Central Group Dušan Kunovský, generální ředitel Modré pyramidy Michael Pupala, šéf Moneta Money Bank Tomáš Spurný a bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma.

Partnerem debaty je Moneta Money Bank.

Reklama

Doporučované