Hlavní obsah

Praha hostí mezinárodní kongres vědců zabývajících se krystaly

Ilustrační foto.

Reklama

Praha hostí 25. kongres Mezinárodní krystalografické společnosti (IUCr). Multidisciplinární obor krystalografie se zabývá tvarem a vztahem krystalů na všech úrovních, využívá se v medicíně, umění, archeologii či kriminalistice.

Článek

Zasahuje například do vývoje léků, ověřování pravosti obrazů a historických dokumentů, zkoumání tvarů kamenů nebo do vzniku nových materiálů.

Na kongresu v Praze nadcházející týden vystoupí vědci zabývající se mimo jiné vývojem vakcín proti covidu-19 či malárii, odborníci na genové inženýrství, nanomateriály či mikrostruktury.

Akce potrvá do příští soboty a koná se hybridně, tedy asi 500 účastníků bude přímo v sále Kongresového centra, zbylých asi 1500 vědců se připojí na dálku přes internet. Součástí kongresu je výstava firem prodávající vybavení a přístroje potřebné pro obor krystalografie, jako jsou elektronové mikroskopy, difraktometry a rentgenové přístroje.

Kongres se koná každé tři roky na jiném místě. Původně se měl uskutečnit loni v srpnu, kvůli pandemii koronaviru ho organizátoři o rok posunuli.

Reklama

Související témata:

Doporučované