Hlavní obsah

Praha investovala 1,5 miliardy korun do lepší kvality pitné vody

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Praha v posledních době dokončila dvě investice za celkem 1,5 miliardy korun bez DPH do zlepšení kvality pitné vody v úpravnách na Želivce a v Podolí.

Článek

Jak řekl náměstek primátora Petr Hlubuček, nově využitou technologií čištění aktivním uhlím město dokáže garantovat kvalitu, které leckdy i přesáhne balenou vodu. V Praze podle něj pije vodu z kohoutku 66 procent obyvatel, město chce toto číslo zvýšit s pomocí propagační kampaně.

Většinu vody dodává Praze úpravna vody Želivka, kterou hlavní město z 90 procent vlastní. Instalace nové technologie tam podle Hlubučka stála 1,2 miliardy korun bez daně, z toho přes 750 milionů šlo z dotace. Želivka dodává vodu i do obcí ve Středočeském kraji a na Vysočině.

Vodárnu v Podolí provozují městem spoluvlastněné Pražské vodovody a kanalizace (PVK) a od povodní v roce 2002 do konce letošního června sloužila jen jako záložní zdroj. Nyní již je zapojena do pravidelné distribuce vody v metropoli. Instalace technologie aktivního uhlí tam podle náměstka vyšla na 300 milionů korun.

„Po instalaci těchto technologií garantujeme, že voda je v takové kvalitě, že takovou nenajdete často ani v těch koupených plastových lahvích,“ řekl náměstek. Dodal, že proto není důvod, aby lidé v metropoli kupovali balenou vodu, což vede ke zbytečné produkci odpadu a vyjde to dráž. „Naším cílem je omezit vznik jakéhokoliv odpadu,“ řekl a dodal, že magistrát k tomu připraví kampaň.

Technologie v obou vodárnách podle Hlubučka zatím fungují ve zkušebním provozu. „Výsledky jsou skvělé, jak na Podolí, tak na Želivce,“ řekl. Dodal, že pro čištění se podařilo získat kvalitnější americké uhlí namísto polského. Náměstek dále uvedl, že město uvažuje o pořízení technologie k jeho kompletnímu proprání, které bude podle odhadu nutné za šest let. „Dá se koupit nové, ale je to poměrně nákladné,“ vysvětlil.

Dodal, že v úpravně Želivka se plánují i další investice. V Jesenici bude podle něj například nainstalována malá vodní elektrárna s výkonem asi jednoho megawattu a v plánu je také instalace kogenerační jednotky, která zajistí Praze dodávky pitné vody i v případě výpadku elektrické energie. Na střechy komplexu by pak podle Hlubučka měly být v budoucnu umístěny fotovoltaické panely, které by mohly vyprodukovat až trojnásobek elektřiny, než úpravna nyní spotřebuje. Na tyto projekty bude chtít město získat evropské dotace, doplnil náměstek

Úpravna vody Želivka je největší úpravnou vody pro Prahu, podle jejích webových stránek se podíl na zásobování metropole pohybuje kolem 74 procent. Zařízení vstoupilo do provozu v roce 1972. Voda je do úpravny dodávána z vodárenské nádrže Švihov a z ní pokračuje do vodojemu v Jesenici. Praha získává část vody také z vodního zdroje Káraný a od června opět i z Podolí.

Reklama

Související témata:

Doporučované