Hlavní obsah

Praha je v háji, s elektrikou i bez

Janek Rubeš na stopě podezřelého kabelu u Karlova mostu: Dvojice strážníků zrovna vypisovala další pokutu, když tu se najednou přímo uprostřed pěší zóny zjevil černý superb a…

Reklama

Článek

Na Královské cestě se dějí věci. Poslechněte si nebo čtěte glosu Janka Rubeše.

Je to přesně 24 dní, co jsme na webu Seznam Zpráv upozornili s kolegou na to, že je v Praze otevřena restaurace, která nemá přístup k vodě ani elektřině. Tedy pardon, ona ten přístup měla, ale bylo to složitější – vodu si nosili v PET lahvích nebo v barelech a elektřinu si natáhli prodlužovačkami z elektrické skříně umístěné na zdi kostela.

A nemluvím tady o restauraci někde v Krčském lese nebo Prokopském údolí! Tohle byla restaurace 200 metrů od Karlova mostu, přímo na Královské cestě.

Když jsem reportáž zveřejnil, dostal jsem e-mail od tiskového mluvčí hygieniků, který mě velice mile pokáral, že jsem hygieně nedal řádný prostor se vyjádřit. Jaké bylo mé překvapení, když v mailu také stálo, že restaurace je jim dobře známa, dostala pokuty v celkové výši téměř 100 tisíc korun a dokonce je platné rozhodnutí, které podnik uzavřelo.

Takže tu máme: hygieniky uzavřenou restauraci, která má na Královské cestě načerno předzahrádku, jak potvrdila Praha 1.

Hned jak jsme článek vydali, jsem se šel do restaurace podívat znovu. Z kuchyně zrovna vynášel pán bednu bramborových spirál, které byly doslova umořeny v oleji, a na můj dotaz, jak to jde, odvětil: Moc špatný. Proč, ptám se. Majitelé jsou na vás moc naštvaní a budou vás žalovat! Pak umístil spirály do vitríny, nasadil cenovku 70 korun (za kus) a šel pryč.

Když jsem šel kolem další den, zmizel z ulice kabel s elektrikou od kostela, nicméně předzahrádka fungovala vesele dál. Dvojice strážníků zrovna vypisovala další pokutu, když tu se najednou přímo uprostřed pěší zóny zjevil černý superb a královsky zaparkoval uprostřed Královské cesty. Vyděsil jsem se: Je to tady. Teď vyskočej dva bouchači a je se mnou ámen. Ne ne, to byl jen pan starosta Prahy 1.

Seznámili jsme se a on mi sdělil, že tohle si teda nenechá líbit. Nicméně i po jeho návštěvě zůstala zahrádka dalších pět dní otevřena. Nakonec restauraci zlomilo vaz to, že jí společnost PRE ukončila smlouvu na dočasný stavební elektroměr, který měla před kostelem. Jak by řekl kolega Jindřich Šídlo, Prague is Fucked.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv.

Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku.

Každý den v sekci Audio.

Reklama

Související témata:

Doporučované