Hlavní obsah

Praha láká české turisty. Rozdá jim peníze na vstup do galerií nebo zoo

Foto: Prague City Tourism

Sto milionů korun rozdělí Praha na restart cestovního ruchu a alespoň částečnou záchranu letní sezony.

Reklama

Praha chce v létě přitáhnout na dovolenou české rekreanty. Za každou noc pobytu dostane turista poukázku se dvěma body v celkové hodnotě 400 korun na zvýhodněné nebo bezplatné vstupy do galerií, hvězdáren, planetária nebo zoo.

Článek

Sto milionů korun Praha investuje do kampaně na přilákání tuzemských turistů. Lákadlo, které je má především v létě do města přitáhnout: benefitní program zahrnující slevy na vstupném.

Za každou noc pobytu dostane turista poukázku se dvěma body v celkové hodnotě čtyř set korun, díky které získá zvýhodněné nebo bezplatné vstupy do městských galerií, hvězdáren, planetária nebo třeba do zoo.

„Chceme návštěvu Prahy zatraktivnit na maximum. Příjmy od zahraničních návštěvníků jsou pro letošek ztracené, program ale může být alespoň částečnou náplastí pro služby a také příležitost, jak ukázat naši krásnou Prahu více turistům z Česka,“ řekl ředitel Prague City Tourism Petr Slepička.

„Sto milionů korun rozdělíme na restart cestovního ruchu a alespoň částečnou záchranu letní sezony. Chceme Prahu více otevřít českým rodinám, k ubytování dostanou slevy nebo volné vstupy,“ potvrdila radní pro kulturu a cestovní ruch Hana Třeštíková.

Opatření už projednala ekonomická rada složená ze zástupců všech zastupitelských klubů a nyní je bude schvalovat městská rada. Třeštíková zároveň upozornila, že podle předběžné analýzy klesne obrat v kultuře a cestovním ruchu v Praze o více než sto miliard korun. A vyzvala vládu, aby vzala v úvahu zásadní podíl Prahy na celkovém obratu českého kulturního a turistického průmyslu.

Zmizí z nábřeží letitá atrakce?

Ztráta 14 tisíc pracovních míst

Třeštíková podotkla, že Praha má více než poloviční podíl na českém kulturním průmyslu a třetinový podíl na spotřebě v oblasti cestovního ruchu. „Dali jsme si na stůl všechna dostupná data, a přestože zatím škody stále sčítáme, první odhady mluví jasně. Pražská kultura je „firma“ s ročním obratem 38 miliard a počítáme-li s uvolněním restriktivních opatření do září, musíme se připravit na propad téměř 12 miliard korun a 14 tisíc pracovních míst. Výpadek v cestovním ruchu se v Praze pohybuje okolo 100 miliard korun a desítek procent pracovních míst. Pokud vláda nezasáhne, zadrhnutí pražské ekonomiky zasáhne celou zemi,“ zdůraznila.

Podle analýzy Economic Impact Art zaměstnával vloni kulturní průmysl v Praze přes 46 tisíc lidí, letos se dá očekávat o 14 tisíc pracovních míst méně.

Reklama

Doporučované