Hlavní obsah

Praha nakupuje pozemky pro metro D. Bývalý politik Hrdlička je blízko

Okolo krčské nemocnice krouží investoři, vyroste tu metro, byty, obchody.

 

Reklama

Podnikatel Tomáš Hrdlička chce na pozemcích u budoucí stanice nové podzemní dráhy stavět.

Článek

Dvě rozsáhlé parcely naproti krčské Thomayerově nemocnici odděluje úzká cesta.

Na jedné straně jsou pozemky, která Praha koupí od soukromých majitelů, aby zde postavila výstup ze stanic nové trasy metra D.

Louka hned naproti nim patří firmě Bečvářová, která je známá z velké restituční kauzy. V Praze vlastní celkem zhruba 130 hektarů a právě do této firmy nedávno vstoupil někdejší politik pražské ODS Tomáš Hrdlička považovaný za jednoho z nejvlivnějších mužů éry primátora Pavla Béma.

A tak nyní dvěma společnostem, Bečvářové a také Promineconu, v nichž má Tomáš Hrdlička podíl, patří naproti Thomayerově nemocnici bezmála 80 tisíc metrů čtverečních. A i bývalý politik počítá s tím, že na nich bude stavět.

„Vzhledem k tomu, že vlastním i pozemky u silnice, a jsou to pozemky podle územního plánu stavební, tak jistě stavět," řekl Seznamu na otázku, jak vidí využití svých parcel. „Navíc vlastním stavební firmu, tak to dává dvojí smysl,“ doplňuje.

Co bude chtít na pozemcích postavit, však neřekl.

Video: Kudy povede trasa D a jak se nakoupí pozemky

Pozemky pro metro D. A jak nám nová trasa pomůže?Video: Radek Nohl, Jaroslav Gavenda

Stavební firma Prominecon (dříve Navatyp) v minulosti získala od pražského magistrátu zakázky za stovky milionů korun. Hrdlička dnes říká, že mu patří 85 procent společnosti Kupiano Kypr, která vlastní ze sta procent firmu Kupiano SE a ta je jediným vlastníkem právě Promineconu.

Pozemky společnosti Bečvářová police před časem zmrazila, protože se stále vyjasňuje, jak byly restituovány. Hrdlička v tom problém nevidí. „My jsme se k tomu dostali ještě dávno před tím, než se tu objevila ta kauza. Když už v té řece plaveme, bylo zbytečné se nad tím nějak hlouběji zamýšlet,“ řekl.

Praha potvrdila dohodu o podobě další stavby na pozemcích vedle těch, které patří firmě Bečvářová. Rodina Vojtů, nynější vlastníci, tu chce postavit budovu s obchodní, administrativní a rezidenční částí. Město výměnou za možnost vzniku stanice metra D Nemocnice Krč nabídlo, že změní územní plán. Poté zde bude možné stavět metro i několik domů.

Video: Bývalý politik Hrdlička se dostal k pozemkům z obří restituce

Reklama

Doporučované