Hlavní obsah

Praha plánuje nakoupit hotely pro bezdomovce, ale také třeba pro hasiče

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Pražský magistrát plánuje vypsat soutěž na nákup několika ubytovacích zařízení pro 20 až 90 lidí, celkem má být jejich kapacita maximálně 500 ubytovaných. Mohlo by jít o ubytovny, hostely, hotely či bytové domy.

Článek

Mají sloužit pro lidi bez domova a další sociálně slabší a také pro podporované profese, jako jsou policisté, hasiči nebo zdravotníci. Radní města schválili vypsání tendru, jejich rozhodnutí musí ještě potvrdit zastupitelé.

Podle radními schváleného dokumentu město v minulosti až na několik výjimek rozprodalo všechny svoje prostory určené pro dočasné či krátkodobé ubytování. Město může tyto kapacity využít například pro mimopražské zdravotníky, hasiče a policisty, a také pro lidi bez domova. Pro ty v době plošné karantény kvůli koronaviru začal magistrát zajišťovat ubytování v pronajatých hotelech, což se podle dokumentu osvědčilo, nakoupené ubytovny by mohly fungovat podobně.

„Doufám, že se podaří soutěž dokončit do poloviny příštího roku,“ řekl radní pro bydlení Adam Zábranský (Piráti). Dodal, že k hodnocení došlých nabídek byla založena komise. Výhodou může být podle něj stávající situace v metropoli, kdy je v důsledku pandemie koronaviru a poklesu turismu řada ubytovacích zařízení na prodej za nižší ceny.

Konkrétní rozdělení, kolik míst půjde na jaké účely, vyplyne až z výsledků soutěže, stejně jako cena. Magistrát zatím oslovil 17 realitních kanceláří a šest vlastníků nemovitostí, z průzkumu vyplynulo pět nabízených nemovitostí s cenou kolem 2,5 milionu korun za jednotku bez kuchyňky a sociálního zařízení a 3,4 milionu za jednotku se zázemím. „Máme rozjednanou půjčku od Rozvojové banky Rady Evropy,“ doplnil Zábranský. Plán již podle něj prošel prvním kolem výběru a úvěr by pokryl 60 procent nákladů.

Radní schvalovali i další bezúročnou půjčku 100 milionů korun radnici Prahy 11 na rekonstrukci ubytovny Sandra na bytový dům. Na tu již město radnici jednu stomilionovou půjčku poskytlo, stejně jako investiční dotaci 230 milionů korun. Radní nedávno také potvrdili další dotaci 73 milionů korun, kterou bude muset ještě schválit zastupitelstvo. Dnes projednávaný další úvěr nicméně radní zatím neschválili. „Žádost Prahy 11 podle legislativního odboru nesplňovala základní zákonné předpoklady,“ řekl Zábranský. Dodal, že městská část bude moci zažádat znovu a dohoda je taková, že rada půjčku schválí a bude předložena na listopadové zastupitelstvo.

Reklama

Doporučované