Hlavní obsah

Praha tvoří superfirmu. Investuje do ní miliardy

 

Reklama

Sledujte studio Seznamu: Městský holding má zastřešit strategické firmy ovládané magistrátem. Radní k nim chtějí přikoupit vodárny či energetiku. Inspirovat se chce pražský magistrát ve Vídni a jejím městském holdingu.

Článek

Babišovo zaklínadlo o řízení státu jako firmy se přeneslo i na nižší státní správu. Řídit městské společnosti jako jednu firmu by chtěl v budoucnu i pražský magistrát aktuálně ovládaný hnutím ANO.

Radní nedávno schválili záměr na vytvoření holdingové společnosti, pod níž by se podniky plně nebo většinově ovládané hlavním městem sdružily. Už v této chvíli by tím vznikla největší městská firma v republice vládnoucí nad desítkami miliard korun ročně. Radnice chce ovšem přikoupit ještě další strategické podniky.

Aktuálně má Praha v plném vlastnictví osm firem. Mimo jiné dopravní podnik, Obecní dům, Pražkou plynárenskou, správce lukrativních nemovitostí Trade Centre Prague (TCP) nebo Technickou správu komunikací.

Myšlenka spojení je jednoduchá: Zjednoduší se tím řízení i kontrola ze strany města a také se ušetří. Holding by totiž mohl výdělky ziskových společností dotovat ztráty těch, které prodělávají. Především se to týká dopravního podniku. Ten totiž dostává každý rok od magistrátu účelovou dotaci mezi jedenácti až patnácti miliardami korun.

Pražská plynárenská holding se naopak ziskem přiblížila hranici jedné miliardy.

Přidat by se mohly i Pražské služby, pokud vyjde záměr, že by si Praha s Energetickým a průmyslovým holdingem miliardáře Daniela Křetínského vyměnila akcie této firmy za podíl v Pražské teplárenské.

Kromě toho chce podle slov radního pro majetek Karla Grabeina Procházky magistrát odkoupit i podíl německého investora v Pražské energetice a zcela by chtělo město vyplatit francouzskou společnost Veolia z Vodovodů a kanalizací.

„Je to vize, kterou bychom chtěli dotáhnout do konce volebního období do konkrétních návrhů tak, aby s nimi mohla příští rada pracovat a holding zřídit,“ potvrdil Seznamu radní Karel Grabein Procházka (ANO).

Pražská primátorka Adriana Krnáčová a radní Procházka se vydali do Vídně, aby se inspirovali tamním holdingem, který je tvořený z městských firem. Jaké v něm vidějí plusy? Jaká jsou negativa holdingů obřích rozměrů?

I na toto téma budou ve studiu Seznam Zpráv už dnes o druhé hodině odpolední živě diskutovat šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka a zástupce opozičních Pirátů.

Reklama

Doporučované