Hlavní obsah

Praha vs. Haščákovi. Město se odvolá proti chystanému bourání vily v Praze 5

Foto: prazdnedomy.cz

Vila, o kterou se vede spor.

Reklama

Pražský magistrát se odvolá proti povolení demolice vily z počátku 20. století v ulici Nad Výšinkou v Praze 5. Na mimořádném jednání to dnes schválili městští radní.

Článek

K odvolání hlavní město vyzvala mimo jiné městská část, jež s demolicí nesouhlasí a sama odvolání podat nemůže. Vilu, kterou nechal vybudovat stavitel Viktor Beneš, vlastní Valéria Haščáková, manželka spolumajitele investiční skupiny Penta Jaroslava Haščáka.

Demoliční výměr vily ve čtvrti Na Hřebenkách vydal stavební úřad Prahy 5 v pátek 9. července, lhůta pro odvolání podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) vyprší ve středu. Odvolání je již podle něj připraveno. „Nebude problém stihnout ten zítřejší (středeční) termín,“ řekl.

Hřib zopakoval, že vedení města považuje vilu za cennou a s bouráním nesouhlasí. Primátor dále řekl, že rada se dnes také shodla na tom, že ve spolupráci s Prahou 5 podá žádost o prohlášení budovy kulturní památkou. Žádostí podle něj na ministerstvo kultury míří více, proti bourání vznikly také petice.

Předseda magistrátního výboru pro územní rozvoj Petr Zeman (Praha Sobě) dodal, že zařazení na seznam kulturních památek nebude automaticky znamenat záchranu vily, protože v metropoli jsou památky, které jejich majitelé nechávají dlouhodobě chátrat. Vila je podle Zemana specifická, což bude znamenat nutnost najít pro ni vhodné využití. Politik se podle svých slov snaží kontaktovat majitelku vily, což se mu zatím nepodařilo. Požádal proto Pentu, aby dialog zprostředkovala.

Haščáková Deníku N dříve napsala, že vilu prodává a nový majitel chce na jejím místě postavit jiný rodinný dům.

Praha 5 uvedla, že stavební úřad neměl jinou možnost než demolici povolit, protože majitelé dodali všechna potřebná stanoviska a budova není památkově chráněna. Stavební úřad spadá pod státní správu a samospráva na jeho rozhodování nemůže mít vliv. Radnice městské části nicméně s demolicí nesouhlasí a kromě žádosti o památkovou ochranu chce prosadit také rozšíření památkových zón v Praze 5 o další oblasti, aby se podobné situace neopakovaly.

Reklama

Doporučované