Hlavní obsah

Praha vyhrála soud s holešovickým nevěstincem, musí vyklidit prostor

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Společnost Eroc, která v magistrátní budově v Pražské tržnici provozuje nevěstinec, prohrála s městem soud o vyklizení.

Článek

Řekl to náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě). Rozsudek je podle něj zatím nepravomocný a dá se předpokládat, že se společnost odvolá k městskému soudu.

Společnost nikdy neměla smlouvu s magistrátem, což s ohledem na povahu jejich podnikání podle náměstka ani není možné. Magistrát by buď musel zveřejnit záměr prostor pronajmout za účelem provozování prostituce, což je trestný čin, nebo v záměru lhát.

„Celý proces započal již v minulém volebním období, kdy město provozovatele vyzvalo, aby prostory opustil. Ten však výzvu nevyslyšel, město proto před více než rokem podalo žalobu o vyklizení, která byla konečně projednána před Obvodním soudem pro Prahu 7 po měsících průtahů způsobených covidem a naprosto nedůstojnými obstrukcemi protistrany hraničícími s pohrdáním soudem,“ uvedl Vyhnánek.

„Pro úplnost uvádím, že nevedeme ideologický spor o prostituci, ten rád přenechám jiným. Řešíme zděděného kostlivce v podobě provozovatele nevěstince v městských prostorech bez nájemní smlouvy. Tuto situaci město neumí zhojit, protože kdybychom do předmětu smlouvy popravdě napsali, že prostory pronajímáme za účelem organizace prostituce, spáchali bychom trestný čin. Trik s výkonnými umělkyněmi si možná mohou dovolit soukromoprávní subjekty, nikoli však města a úřady,“ dodal. „Je pravděpodobné, že se protistrana odvolá a že se ještě jednou potkáme u Městského soudu v Praze. Nepochybuji však o tom, že odvolací soud rozsudek potvrdí a že tím definitivně uzavřeme další obskurní kapitolu dějin našeho krásného města.“

Firma si prostory pronajímala od společnosti Delta Center, která měla v nájmu od města celou tržnici. Ta po prohraném sporu s magistrátem musela areál vyklidit a má povinnost uhradit dlužné nájemné s příslušenstvím ve výši 246 milionů korun.

Firma Eroc po tomto vývoji ignorovala výzvy, aby nevěstinec vyklidila, a magistrát proto podal žalobu na vyklizení. Zatím nepravomocné rozhodnutí podle Vyhnánka padlo minulý čtvrtek.

Jednatel firmy Zbyněk Matela požadoval uzavření nájemní smlouvy přímo s městem. Na jednání zastupitelů loni řekl, že klub plní pro město pozitivní funkci a jeho uzavření by mělo nežádoucí důsledky. Vyhnánek dnes zopakoval, že spor není v ideologické nebo morální rovině, ale právní.

Reklama

Doporučované