Hlavní obsah

Praha žádá o stavební povolení na Průmyslový palác, požár ho zničil před více než 10 lety

Rozhovor s náměstkem primátora Pavlem Vyhnánkem o rekonstrukci Průmyslového paláce.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nové levé křídlo Průmyslového paláce na dohled. Praha po více než deseti letech od ničivého požáru požádá o stavební povolení, formální krok učiní město v úterý. Ještě letos by ráda začala hledat firmy, které secesní památku obnoví. Peníze na rekonstrukci magistrát má. Náměstek primátora pro finance Pavel Vyhnánek předpokládá, že hotovo bude v roce 2023.

Článek

„Skutečně doufám, že ještě letos bude stavební povolení a ještě letos iniciujeme proces výběru zhotovitele. Takže příští rok začneme stavět,” říká náměstek primátora pro finance Pavel Vyhnánek (Praha Sobě), pod kterého rekonstrukce Průmyslového paláce spadá.

Firma, nebo firmy, které budou památku stavět a opravovat, bude muset skloubit um restaurátorství i instalace nových technologií. Levé křídlo, místo kterého je víc než deset let od požáru na místě jen provizorní stan, se má postavit úplně znovu. Už existující nákresy počítající s věrnou kopií stavby z konce 19. století. Nechybí nýtovaná konstrukce ani palubkové podbití. V suterénu má ale přibýt technické zázemí pro stravovací provozy nebo toalety. Novinkou bude podchod, který zkrátí cestu ke Křižíkově fontáně. Vzduchotechnika, datové přípojky a další pak mají splňovat nejmodernější kritéria.

Jeden a čtvrt miliardy Praha na opravu má

Oprýskáním a šedí trpí i střední hala a pravé křídlo paláce. I s nimi se ve tříleté opravě počítá. Na celou investici má Praha teď vyčleněných přes 1,2 miliardy korun bez DPH.

Reportáž: Průmyslový palác vyhořel před více než deseti letyVideo: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

„Tento odhad budeme postupně zpřesňovat ruku v ruce s přesným popisem projektové dokumentace, která rozpracuje rozpočet, vlastně každou položku té stavby,” dodává Vyhnánek s tím, že celková suma může být ještě vyšší. Peníze v rozpočtu ale město už prý má. Ostatně tak to zamýšlelo už bývalé vedení v čele s Adrianou Krnáčovou, když loni před volbami projekt schválilo.

Hasičské “velké prádlo”, záře byla vidět až z Berouna

Požár Průmyslový palác poničil 16. října 2008. Hasiči na místě zůstali několik dnů. Povolány byly všechny jednotky z širokého okolí, čemuž se v hantýrce říká „velké prádlo”. Levé křídlo už nešlo zachránit. Šlo o jeden z nejhorších požárů v historii Prahy. Za zkázu Průmyslového paláce mohl zapnutý elektrický vařič. Vyšetřovatelé odhadli škodu na miliardu korun.

Reklama

Doporučované