Hlavní obsah

Praha založila organizaci pro rozvoj fotovoltaiky

Ilustrační foto.

Reklama

Od října začne fungovat nová pražská příspěvková organizace zabývající se rozvojem fotovoltaiky a dalších zdrojů obnovitelné energie.

Článek

Založení organizace s názvem Pražské společenství obnovitelné energie schválili radní. Jejím hlavním úkolem má být budování fotovoltaických panelů na střechách městských budov, příští rok by měly být podle náměstka primátora Petra Hlubučka instalovány na 40 školách a sociálních zařízeních.

Cílem je podle náměstka produkce čisté a levné energie pro Pražany. Dodal, že město může panely instalovat na až 7000 budov, jen těch školských je tisíc. Do roku 2030 je podle klimatické strategie města cílem instalovat fotovoltaiku na 20 000 pražských budov a získat stovky megawattů výkonu, doplnil Hlubuček.

„Na rok 2022 počítáme s výběrem zhotovitele a následnou realizací pilotního projektu souběžné výstavby celkem 40 slunečních elektráren na vybraných školách a sociálních zařízeních,“ uvedl. Dodal, že magistrát na projekty požádal o evropské peníze.

Nová organizace má mít podle náměstka pět zaměstnanců, tři z nich přejdou z existujícího magistrátního oddělení energetického manažera. Její provoz má letos vyjít na nízké jednotky milionů a příští rok má být až z 90 procent financován z evropských fondů. „V budoucnu se bude organizace věnovat i dalším formám obnovitelných zdrojů energie, tepla a bioplynu,“ řekl Hlubuček.

První projekt instalace fotovoltaických panelů na Černém Mostě radní schválili koncem loňského roku. Zkušební provoz je naplánován do konce letošního roku. Poté jej město vyhodnotí a naváže dalšími podobnými projekty, které by již měla mít na starosti nová příspěvková organizace. Podle dřívějších vyjádření by mohla své služby nabízet i soukromým majitelům domů.

Podle nedávno zveřejněné analýzy, kterou pro Alianci pro energetickou soběstačnost vypracovala konzultační společnost EkoWATT, mohou střechy rodinných a bytových domů v metropoli a jejím okolí poskytnout dostatek výkonu ve fotovoltaice pro 120.000 až 170.000 domácností. Instalovaný výkon solárních elektráren v ČR jinak od roku 2012 stagnuje nebo roste jen mírně. Podle odborníků je důvodem ukončení podpory oboru obnovitelných zdrojů po takzvaném solárním boomu.

Reklama

Související témata:

Doporučované