Hlavní obsah

Praktiky sexuálních predátorů na internetu: Děvenko, spadla klec. Půjdeš na záchod a natočíš, co ti řeknu

Dvě minuty z Výzvy: Děti ve dvanácti letech nevědí, komu o sexuálním zneužívání říct, vysvětluje Chalupová.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Dokumentaristka Barbora Chalupová společně s kolegou Vítem Klusákem dokončují film V síti, který odkrývá praktiky mužů zneužívajících prostřednictvím internetu mladé dívky.

Článek

„Taktika těchto mužů je tak chytrá, že do toho můžou spadnout i dívky, které si dávají pozor,“ říká ve Výzvě Barbora Chalupová.

Sexuální predátoři se na internetovém chatu mohou například vydávat za mladou dívku, která naváže kontakt s jinou a snaží se z ní vylákat fotky, na nichž je obnažená.

Celý pořad Výzva s dokumentaristkou Barborou Chalupovou:

„Jsou to otcové od rodin, jejich blízcí je poznají.” Dokumentaristka o sexuálních predátorech na českém internetu.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

„Ten muž napíše: Hele, podívej, tady jsem blbla a vyfotila se, zkus to také. A jakmile takhle vyláká fotku (na které je nahá) s jejím obličejem, tak spadla klec. Řekne jí: Rozhlásím to na Facebooku nebo to pošlu mámě. Máš deset minut na to, abys šla na záchod a natočíš tam, co ti řeknu,“ popisuje Chalupová, s jakými případy se při natáčení filmu V síti také setkali.

Zmatená dívka pak poslechne, aniž by si uvědomila, že tím dává úchylnému muži k dispozici obsah, s kterým pak on buď obchoduje, nebo se nad ním sexuálně uspokojuje.

„Spousta rodičů si myslí, že se to jejich dítěti nemůže stát,“ upozorňuje na velmi častý omyl dospělých.

Každé šesté dítě

Čísla ze statistik uvádějí, že každé šesté dítě sdílelo na internetu své intimní fotografie a videa. Třetina dětí navíc říká, že by se při zneužití svých intimních fotek zdráhala komukoliv svěřit.

Právě k prolomení tabu chce přispět film V síti, který dokumentaristé natočili se třemi dospělými ženami, vydávajícími se na internetu za dvanáctileté dívky, které během desetidenního natáčení kontaktovalo na dva a půl tisíce mužů. Několik desítek z nich pak filmaři natočili při skypových rozhovorech s domnělými dívkami (muži jim zasílali fotografie svých genitálií nebo před nimi masturbovali), zhruba ve dvaceti případech se následně odehrála osobní schůzka v restauraci.

Štáb část natočeného materiálu předal i policii. Po dokončení filmu, které je plánováno na letošní podzim, chtějí Vít Klusák a Barbora Chalupová rozjet i osvětovou kampaň na školách.

Ve Výzvě Barbora Chalupová mluví o průběhu natáčení, o profilu mužů, kteří tímto způsobem zneužívají děti, i o vlastních vzpomínkách na kamarádku z dětství, které připadalo normální sledovat v jedenácti letech masturbujícího muže na internetu.

Podívejte se na celý pořad Výzva s Barborou Chalupovou.

Reklama

Související témata:

Doporučované